Infofinanciar > Info > Un nou proiect de lege ajută românii să-și eficientizeze energetic locuințele! 10.000 de lei garantați de stat
Info

Un nou proiect de lege ajută românii să-și eficientizeze energetic locuințele! 10.000 de lei garantați de stat

Energie, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Un proiect de lege depus recent la Senat își propune să ajute românii care doresc să economisească la facturile de energie. Conform acestuia, persoanele interesate vor putea accesa credite garantate de stat de până la 10.000 de euro pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor lor (excluzând blocurile) și pentru a produce energie din surse regenerabile.

Potrivit proiectului de lege, prin „locuință” se înțelege orice imobil care are destinația de locuință și care nu face parte dintr-un condominiu (conform Legii 196/2018). Aceasta poate include una sau mai multe camere de locuit, terenul aferent, accesul, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele și dotările necesare pentru a îndeplini cerințele de locuit ale unei persoane sau ale unei familii.

Scopul proiectului de lege

Proiectul de lege își propune să ofere sprijin financiar pentru creditarea investițiilor care contribuie la creșterea eficienței energetice a locuințelor individuale și la tranziția către utilizarea de energie verde.

Scopul este de a oferi facilități de garantare de către stat (în proporție de 90%) pentru creditele acordate de bănci persoanelor fizice care doresc să facă investiții în îmbunătățirea eficienței energetice sau în instalarea de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.

Conform proiectului de lege, valoarea maximă a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar este de 10.000 de euro (echivalentul în lei), exclusiv dobânzile, comisioanele și cheltuielile bancare aferente.

Cine va beneficia de program

Finanțarea va fi garantată pe o perioadă de până la zece ani. Pot beneficia de acest program de finanțare orice persoană fizică care deține în proprietate exclusivă sau în coproprietate o locuință sau care este titularul dreptului de uz, abitație sau uzufruct și care poate dovedi acest lucru la momentul solicitării creditului de investiții garantat de stat și care prezintă următoarele:

-Un raport energetic al locuinței care să demonstreze că există posibilitatea tehnică și funcțională de a implementa sisteme care să genereze o creștere a eficienței energetice cu minimum 30%;

-Un proiect tehnic pentru instalarea de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile cu o putere minimă de 4 kW sau pentru montarea de baterii de stocare a energiei electrice cu o capacitate minimă de 3 kWh.

Există o limită de timp pentru finalizarea investiției

Beneficiarii care își vor vedea cererea de credit aprobată vor trebui să își finalizeze investiția într-un anumit interval de timp după ce au primit finanțarea. Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, se estimează că în primii trei ani de aplicare a acestuia, 500 de mii de locuri de consum vor fi modernizate, iar în primul an de funcționare, statul va contribui cu 2,5 milioane de euro, potrivit Economedia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.