Infofinanciar > Info > Cum și când își pot recupera clienții Euroins banii? Iată aici pașii necesari
Info

Cum și când își pot recupera clienții Euroins banii? Iată aici pașii necesari

Euroins
FOTO: economedia.ro

Conducătorii auto care au polițe de asigurare auto încheiate la societatea Euroins au la dispoziție posibilitatea legală de a le denunța în orice moment, dat fiind faptul că decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a retrage dreptul de funcționare a societății a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri 17 martie 2023.

În condițiile în care 95% din portofoliul Euroins îl constituie polițele auto obligatorii (RCA), majoritatea denunțărilor vor viza această linie de asigurare. Prin urmare, clienții care doresc să procedeze astfel, să denunțe contractele de asigurare, trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte.

Cum puteți obține banii înapoi de la Euroins

În primul rând vor fi nevoiți să redacteze o cerere prin care să solicite denunțarea contractului și completarea unei cereri de plată prin care solicită restituirea primei.  Conform legislației actuale, denunțarea contractului se poate realiza doar în condițiile în care sunt respectate cele 20 de zile de preaviz de la data primirii notificării.

Concret, pentru a nu întâmpina situații neplăcute, odată ce ați depus cerere, aveți la dispoziție nu mai mult de 20 de zile pentru a va achiziționa o nouă poliță RCA. De asemenea, trebuie avut în vedere că pentru denunțarea contractului aveți nevoie de o cerere care nu este tipizată. Se poate obține on-line după ce trimiteți un email la adresa reziliere@euroins.ro. Trebuie să atașați o copie a cărții de identitate și să precizați în mesaj seria și numărul poliței de asigurare.

Cererea pentru restituirea sumei este tipizată și va trebui adresată Fondului de Garantare a Asiguraților, instituția îndrituită să despăgubească toți creditorii de asigurări ai Euroins în limita a 500.000 de lei per creanță de asigurări.

Fără excepții, toți asigurații care denunță polițele Euroins în condițiile amintite vor primi suma cuvenită. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va despăgubi în totalitate pretențiile clienților Euroins care decid să denunțe polițele de asigurare, fiind de altfel și atributul legal al instituției.

Plățile vor fi efectuate după 60 de zile de la publicare deciziei de retragere a autorizației

FGA nu îi va putea despăgubi pe clienții care nu îndeplinesc condițiile legale, de exemplu să demonstreze că este client Euroins. Totodată, clienții Euroins trebuie să aibă în vedere că plățile vor fi efectuate după 60 de zile de la publicarea deciziei de retragere a autorizației de funcționare. Cum decizia a fost publicată în 17 martie, prin urmare, clienții vor fi despăgubiți începând cu 17 mai 2023, potrivit studiifinanciare.ro.

De asemenea,  trebuie avut în vedere că valabilitatea polițelor RCA Euroins expiră automat după 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment prin decizia instanței abilitate. După care, FGA va purcede la analiza cererilor, în această situație nu există un termen de soluționare se va folosi principiul „primul venit-primul servit”.

De exemplu, în acest caz pentru foștii clienți ai City Insurance care au denunțat polițele, analiza se află în curs de desfășurare. Iar pentru toți clienții care au depus cereri în perioada 27 septembrie 2021- 26 mai 2022 și au primit deja banii. Sumele se vor restitui în termen de maxim 8-9 luni. Suma care urmează a fi primită este echivalentul a perioadei de valabilitate rămasă în vigoare.