Infofinanciar > Info > Cum pot românii să dea cu până la 300 de lei mai puțin la rate? Experții economici au analizat cazul
Info

Cum pot românii să dea cu până la 300 de lei mai puțin la rate? Experții economici au analizat cazul

bani rate (sursă foto: libertatea.ro)
sursă foto: libertatea.ro

Români se confruntă în acest an cu rate bancare din ce în ce mai mari, iar mulți se gândesc tot timpul la alternative. Numeroși cetățeni care plăteau până acum în conformitate cu indicele ROBOR, de exemplu, au ales să facă un transfer către indicele IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor), dată fiind diferența semnificativă de preț.

La momentul de față, ROBOR a ajuns la un procent de 6,84%, iar IRCC-ul înregistrează o valoare considerabil mai mică de 6%. Din nefefricire pentru români, ănsă, ambii indici au crescut în acest an. „Acum, diferența nu mai este așa mare, doar de un punct procentual, însă se va menține. Cel puțin până la în septembrie știm că IRCC-ul va fi sub 6%”, a explicat Irina Chițu, director finzoom.ro, pentru Antena 3 CNN.

Astfel, românii care trec acum de la ROBOR la IRCC vor avea parte de rate mai mici. Cei de la B1TV dau următorul exemplu: La ROBOR, în cazul unei rate de 2.258 de lei, în cazul unei treceri la rata la IRCC, aceasta va ajunge la 2.098 de lei. Vestea mai puțin bună ar fi că, dacă IRCC-ul va ajunge la o valoare mai mare decât ROBOR, un ulterior transfer nu va mai putea fi posibil, scrie b1tv.ro.

Cum a evoluat indicele IRCC

Se continuă astfel trendul ascendent de care a avut parte Indicele de referință pentru creditele consumatorilor în ultimele luni, însă această majorare a fost una semnificativ mai lentă decât creșterea ROBOR la trei luni, indicele în funcție de care se calculează ratele românilor cu credite în lei. Chiar și așa, pentru perioada următoare, analiștii susțin că pentru ROBOR, valorile vor scădea, ajungând chiar la cifre mai mici față de indicele IRCC.

Acesta din urmă și-a început creștere continuă în perioada ianuarie-martie 2022, pe când era la un procent de 1,17%. Comparativ cu situația din prezent, când rata IRCC a ajuns la 6%, diferența este considerabilă. Iată cum a evoluat acest indice:

IRCC în primul trimestru din 2022 (ianuarie-martie) – 1,17%

IRCC în al doilea trimestru din 2022 (aprilie-iunie) – 1,86%

IRCC în al treilea trimestru din 2022 (iulie-septembrie) – 2,65%

IRCC în al patrulea trimestru din 2022 (octombrie-decembrie) – 4,06%

IRCC în primul trimestru din 2023 (ianuarie-martie) – 5,71%

De ce părere sunt specialiștii?

În această situație, în care indicele IRCC se majorează periodic, cea mai bună variantă la momentul de față ar fi varianta de referință în cazul în care un debitor alege să se asigure că nu va mai afectat de aceste fluctuații ai indicilor bancari în lunile ce urmează.

„Decizia de a refinanța un credit cu dobândă variabilă într-un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 sau 5 ani trebuie luată înainte de a ajunge în imposibilitate de plată. Așadar, dacă nu mai vrei să fii afectat de ROBOR / IRCC, vrei să-ți scadă rata și să o menții la o valoare fixă pentru 3-5 ani, atunci e momentul prielnic să refinanțezi. De la 1 iulie 2023 există probabilitatea ca IRCC să înregistreze o foarte ușoară scădere, aproape insesizabilă pentru ratele românilor, însă această infimă scădere reprezintă primul semn pozitiv de redresare a pieței bancare”, spune CEO-ul AVBS Credit, Valentin Anghel.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.