Info

Cum pot fi accesate fondurile europene pentru panouri fotovoltaice

Panouri solare, Sursă foto: eon
Sursă foto: eon

Energia verde este un subiect al prezentului și al viitorului, mai ales în contextul declanșării crizei energetice actuale pe fondul războiului din Ucraina. După cum știm deja, energia verde o putem obține dacă ne folosim de resursele naturale din jurul nostru, cum ar fi soarele, vântul sau ploaia. Astfel, cei care doresc să producă energie verde într-un mod rapid și ușor trebuie doar să acceseze fonduri europene pentru a-și instala panouri fotovoltaice.

Dacă și tu ești printre cei care vor să beneficieze de fonduri europene pentru a-ți instala astfel de panouri, trebuie doar să îndeplinești anumite criterii simple.

Fonduri europene pentru persoanele fizice

Potrivit președintelui AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), Laurențiu-Adrian Neculaescu, o nouă sesiune de înscriere în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice” a fost deschisă în doua parte a anului 2022. Prin acest proiect, statul oferă fonduri europene persoanelor fizice din țara noastră pentru instalarea panourilor solare.

„Casa Verde Fotovoltaice” este un program național, care are alocat din partea statului un buget de 263.700.000 lei. Doritorii care se înscriu în cadrul acestui proiect pot beneficia de până la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Întâi de toate, solicitanții trebuie să se înscrie la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita procentului stabilit prin dispoziția conducerii acestei instituții.

Cum poți accesa fonduri  europene pentru panouri fotovoltaice

Însă, pentru a avea acces la aceste fonduri, solicitanții trebuie să îndeplinească anumite condiții de participare:

a) să fii persoană fizică domiciliată în România;

b) să fii proprietarul imobilului unde vrei să folosești fondurile;

c) să ai acordul tuturor proprietarilor pentru implementarea proiectului;

d) să nu ai obligații restante la bugetul de stat sau cel local.

Documentele necesare

În afara acestor condiții minime, atunci când își depune cererea pentru solicitarea de fonduri europene pentru panouri fotovoltaice, solicitantul trebuie să aibă la îndemână mai multe documente:
a) cererea de finantare (aceasta trebuie completata prin tehnoredactare);

b) actul de identitate valid la momentul inscrierii in program;

c) actul de identitate a coproprietarului daca este cazul;

d) extras de carte funciara, nu mai vechi de 30 de zile la data inscrierii;

e) copie a cartii funciara colective;

f) certificatul de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele tau;

g) certificatul de atestare fiscala privind impozitele şi taxele locale si alte venituri ale bugetului local, emis pe numele tau.

După ce aceste documente sunt verificate, numele solicitanților aprobați vor fi introduse de către instalator în aplicația informatică și publicate pe site-ul propriu. Proiectul va fi implementat în termen de maxim 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă,