Infofinanciar > Info > Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă și cât costă? Informații utile pentru românii care vor să iasă la pensie mai devreme
Info

Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă și cât costă? Informații utile pentru românii care vor să iasă la pensie mai devreme

Vechime in munca Sursa foto Romania TV
Sursa foto Romania TV

Guvernul pregătește o reformă majoră a sistemului de pensii, dar vești proaste vin pentru românii care încearcă să cumpere ani de vechime în muncă pentru a-și completa stagiul minim de cotizare. Costul contribuției a crescut considerabil față de anul trecut, astfel încât în acest an va ajunge la 9.000 de lei pentru a cumpăra vechimea necesară.

Analizele arată că persoanele care se vor pensiona peste 10 ani vor avea venituri foarte mici.

Cum poate fi cumpărată vechimea în muncă

Pentru a beneficia de o pensie de stat, românii trebuie să aibă un anumit număr de ani de cotizare. Cei care nu au atins acest stadiu pot achiziționa ani de vechime până la data de 31 august a acestui an. Totuși, din cauza creșterii salariului minim, costul contribuției lunare la sistemul public de pensii a crescut, trecând de la 638 de lei în 2022 la 750 de lei în 2023. Astfel, pentru a cumpăra vechimea necesară în acest an, va fi necesară o contribuție totală de 9.000 de lei/an, adică cu 100 de lei mai mult față de anul precedent. Această sumă poate fi plătită integral sau eșalonat și poate fi utilizată pentru a cumpăra până la 6 ani de vechime în muncă.

În general, persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare sunt eligibile pentru a ieși la pensie. Există trei tipuri principale de pensie: pentru limită de vârstă, anticipată și anticipată parțială.

Posibilitatea de a achiziționa vechime în muncă poate fi accesată oricând, dar aceasta va fi recunoscută doar la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare. Prin intermediul acestei opțiuni, este permisă cumpărarea a cel mult 6 ani de vechime, aceștia fiind anterioare lunii încheierii contractului de asigurare.

Ce pași trebuie urmați

Este important ca, în perioada în care se intenționează achiziționarea vechimii în muncă, să nu fi fost realizat stagiu de cotizare în cadrul sistemului public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale care nu este integrat acestuia. Înainte de a achiziționa vechimea, persoana interesată trebuie să se prezinte la unul dintre ghișeele Casei de Pensii pentru a verifica perioadele pentru care nu au fost plătite contribuții.

Ulterior, se vor stabili perioadele pentru care se dorește achiziționarea vechimii în muncă. Este necesar să se completeze o declarație și un contract, iar acestea să fie depuse la ghișeu.

„Putem să ne cumpărăm vechime de când am împlinit 18 ani și până la vârsta standard de pensionare. Perioada pentru care dorim să o cumpărăm nu trebuie să fi avut șomaj, pensie de invaliditate, creștere, îngrijire copil, contract de muncă nici în țară, nici în alt stat al Uniunii Europene și nici un alt stat cu care România are acord”, spune Popescu Ionela Cristina, inspector Serviciul Contribuții.

Chiar dacă numeroși români ar vrea să cumpere vechime, nu o fac pentru că li se pare mult prea costisitor.

„Este destul de greu pentru că foarte multe persoane care au muncit foarte mulți ani au fost păcălite prin faptul că li s-au spus că le-au făcut contracte de muncă, că li s-au plătit asigurările și toate astea și s-au trezit la o anumită vârstă când și-au luat desfășurătorul pentru cotizație să nu mai există acei bani. Să își cumpere vechime, dar din ce? Că nu poate să-și permită, asta este ideea”, spune o femeie, potrivit Antena3CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.