Infofinanciar > Info > Ce pensii vor obține angajații care câștigă astăzi 4.000 de lei? Viitorul este sumbru pentru următoarea generație de pensionari
Info

Ce pensii vor obține angajații care câștigă astăzi 4.000 de lei? Viitorul este sumbru pentru următoarea generație de pensionari

fanatik.ro
FOTO:fanatik.ro

Sistemul public de pensii riscă să intre în colaps în următoarele două decenii, din cauza faptului că România se confruntă cu o scădere accentuată a populației care persistă de la începutul anilor 90. Prin urmare, pensiile pe care le va oferi statul viitorilor seniori nu vor mai reprezenta deloc un sprijin viabil.

Din păcate, nici la ora actuală, sistemul public de pensii nu stă mai bine. Din cei aproximativ 5 milioane de seniori ai României, majoritatea abia fac față costurilor tot mai mari pentru alimentele de bază la care se adaugă și medicamentele care se scumpesc pe zi ce trece, în condițiile în care au cotizat o viață întreagă la bugetul public.

Viitorul nu sună deloc bine pentru viitori pensionari

Din păcate, viitorul nu vine la pachet și cu o soluție pentru rezolvarea acestei hibe a sistemului public de pensii. Potrivit ultimelor calcule, pensia pe care o vor obține viitorii pensionari nu va acoperi nici măcar costurile coșului minim.

În acest context, sociologii și analiștii financiari atrag atenția asupra faptului că ne așteaptă vremuri tulburi, mai ales că România nu face nimic pentru a-și conserva numărul de locuitori. Prin urmare, numărul pensionarilor va fi mai mare decât cel al salariaților. Altfel spus, după o perioadă de 35 de ani de cotizat la bugetul de Stat, pensiile nu vor acoperi nici măcar un coș minim de trai.

Concret, persoanele active pe piața muncii care obțin în prezent drepturi salariale de 4.000 de lei net adică 833 de euro, după 35 de ani de cotizat vor obține din partea statului o pensie de doar 1275 de lei, adică 265 de euro. Cauza principală pentru această situație constă în faptul că punctul de pensie se calculează în funcție de salariul mediu brut și numărul de ani în care s-a cotizat.

La ora actuală sunt undeva la 4,7 milioane de pensionari, iar analiștii economici avertizează că sistemul public de pensii va colapsa din cauza faptului că vor fi prea puțini oameni care să contribuie la bugetul de stat.Prin urmare, în următorii 20-30 de ani se preconizează că numărul de pensionari îl va depăși pe cel al salariaților, ceea ce ar face ca sistemul de pensii și mai vulnerabil.

Ce este de făcut

Pentru a corecta această tendință sumbră, experții recomandă sprijinirea mediului de afaceri și majorarea salariului minim din România, în așa fel încât să se mențină locurile de muncă existente și să se accentueze creșterea economică. În caz contrar, o soluție viabilă pentru problemele sistemului de pensii român nu va mai exista.

În altă ordine de idei reforma sistemului de pensii constituie un jalon important din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), prin care țara noastră obține finanțări din partea Uniunii Europene.

Guvernanții și-au asumat în fața Comisiei Europene faptul că vor soluționa chestiunea pensiilor speciale. De asemenea, toate pensiile la ora actuală sunt recalculate, iar procesul ar urma să fie finalizat cel mai târziu în luna septembrie a acestui an.

Reamintim faptul că Guvernul României a depășit deja termenul impus de instituțiile europene pentru a finaliza reforma sistemului pensii, stabilit inițial în luna decembrie a anului trecut, potrivit substanțial.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.