Infofinanciar > Info > Cu o investiție de 1.000 de euro poți face avere! Care este leguma care îți aduce câștig maxim
Info

Cu o investiție de 1.000 de euro poți face avere! Care este leguma care îți aduce câștig maxim

Bani pentru agricultură Sursa foto Economica.net
Sursa foto: Economica.net

Un român a reușit să facă o avere dintr-o singură plantație, după o investiție minimă de doar 1.000 de euro. Comerțul de legume a început să devină un domeniu din ce în ce mai bănos, iar un cetățean din județul Arad a descoperit secretul pentru a face bani frumoși. 

Legumicultorul Ionuț Rotariu a câștigat experiență în domeniul agriculturii pentru hotare, activând de la vârsta de 19 ani până la 27 de ani într-o țară străină. După ce a deprins toate abilitățile necesare, acesta s-a întors în țară și la doar 29 de ani a decis să își deschidă propria afacere, cu ajutorul căreia a făcut avere. 

Arădeanul cultivă acum varză. Leguma aceasta reprezintă ceva banal pentru noi toți, însă românul a ales să cultive un anumit soi, Autumn King, cunoscut de popor și ca varză plată, iar cu o plantație de doar 1.700 de metri pătrați, românul a creat o afacere de succes. 

Care este secretul  

Afacerea sa nu se bazează totuși pe varză în sine. Agricultorul cultivă și comercializează și vinete, roșii dar și varză obișnuită, și deține un alt solar de 800 de metri pătrați în care cultivă și alte soiuri de legume. Arădeanul a avut totuși de câștigat cel mai mult din comercializarea verzei plate, deoarece această varietate a legumei poate fi păstrat la condiții optime pentru o perioadă mult mai lungă, și gustul său este mai deosebit față de soiurile clasice de varză albă sau roșie. 

Doar în anul 2023, fermierul a cultivat 10.000 de fire de varză, care au fost plantate în cei 1.700 de metri pătrați. Investiția sa a fost una minimă, achitând pe teren și pe răsaduri doar 5.000 de lei. 

„Am făcut agricultură de când am fost copil. Acesta este al doilea an de când am reluat activitatea. Mi-am dorit să fiu fermier de când, în clasa a III-a am vizitat ferma domnului Dimitrie Muscă. Atât de tare mi-a plăcut, că am zis că vreau să devin fermier. Cu gândul acesta am plecat afară, să adun bani, să investesc în țară într-o afacere în agricultură.
Acum am 28 de ani și am fost plecat pentru a lucra în străinătate.  

De la 19 ani până la 27 am muncit în străinătate, iar apoi m-am întors și mi-am deschis propria afacere, aici, în țară. Astăzi este prima zi când onorez o comandă, am semnat un contract cu un depozit, mă aflu chiar în câmp la cules de varză plată. Anul viitor doresc să extind suprafața cultivată cu varză plată cu încă 2 hectare”, a explicat tânărul fermier. 

Ce este special la această legumă 

Varza plată cunoscută de agricultori ca și Autumn King este un hibrid de Autumn Queen. Are un căpățână plată, cântărește aproximativ 2,0 până la 2,5 kilograme și are frunze fragede care nu se rup.  

În comparație cu varza normală, este mai mică, crește mai repede și este mai rezistentă la ciupercile Fusarium. Acest hibrid este apreciat de agricultori pentru că se maturizează între 65 și 70 de zile după plantare. 

„Avem 41 de magazine la ora actuală, încă mai deschidem şi lărgim aria de desfacere. Clienții ne cunosc, în timp le-am câştigat încrederea şi merg foarte bine maga­zinele. Sunt producător direct şi de multe ori am un adaos mic, pentru că important e să îmi vând marfa. De la cultura de cereale la sectorul de creștere a animalelor la industrializare, apoi la transport şi desfacere, chiar dacă câștig doar 50 de bani pe fiecare verigă, îi câștig, nu-i pierd“, spune Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari antreprenori din vestul României, la ferma căruia a descoperit tânărul fermierul pasiunea pentru agricultură, potrivit Click!.