Infofinanciar > Info > Veste bună pentru fermieri. Ministrul Agriculturii pregătește despăgubiri suplimentare pentru agricultorii afectați de secetă
Info

Veste bună pentru fermieri. Ministrul Agriculturii pregătește despăgubiri suplimentare pentru agricultorii afectați de secetă

Seceta Sursa foto Economica.net
FOTO: Economica

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut câteva precizări în ceea ce privește formula de calcul pentru despăgubirile de secetă acordate fermierilor care se confruntă cu această problemă.

Un prim aspect pe care l-a subliniat acesta constă în faptul că formula de calcul este greșită, însă, ministrul și-o asumă în totalitate.

Totodată, șeful de la Agricultură nu a negat faptul că ministerul lucrează la sistarea procedurii de depunere a cererilor pentru despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară.

Declarațiile ministrului Florin Barbu

„Vreau să încerc să corectez din solicitările pe care asociațiile le-au avut către mine în scris și verbal ori de câte ori m-am întâlnit cu dânșii. Da, dacă acea formulă nu este corectă eu mi-o asum și o modific. Numai să vedem impactul și întâzierea, dacă trebuie să retrimitem Comisiei, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit anunțului făcut de Barbu cu ocazia Congresului Fermierilor 2023, sumele ar putea fi suplimentate doar la următoarea rectificare bugetară și doar după o discuție cu ministrul Finanțelor.

„La rectificarea bugetară o să am o discuție cu ministrul Finanțelor să încercăm să găsim diferența de bani pe care am promis-o pentru despăgubiri”, a explicat Florin Barbu.

În ceea ce privește soluționarea problemei ridicate de secetă, ministrul Agriculturii a proiectarea sistemului de irigații a demarat pe vremea când acesta a îndeplinit funcția de director general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Cu un buget inițial de 1 miliard de euro, suplimentat ulterior cu alte 500 de milioane de euro, proiectul a stagnat după ce Barbu a părăsit funcția respectivă ca urmare a modificărilor politice.

Ce se întâmplă cu sistemul de irigații

„Sistemul de irigaţii este un proiect ambiţios. Am început acest proiect pe când aveam calitatea de director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), mi-am asumat acest lucru. A fost un proiect început cu o sumă alocată de un miliard de euro.

În momentul de faţă a fost suplimentat cu încă 500 de milioane de euro, deci aproape 1,5 miliarde de euro. Proiectele sunt, o parte din ele, în implementare, în construcţii-montaj, o parte se află în faze de proiectare. Din păcate, am părăsit Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare atunci când a fost schimbare politică.

Doi ani de zile, şi spun din păcate, a fost o stagnare totală în dezvoltarea şi investiţiile din sistemele de irigaţii din România. După doi ani, aceste investiţii şi-au reluat cursul şi sunt în implementare”, a adăugat ministrul.

La finalul mandatului, conform celor spuse de Barbu, a fost lansat în dezbatere publică proiectul pentru dezvoltarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, pentru următorii 18 kilometri, însă, ministrul  a dat toate asigurările că proiectul se va relua începând cu luna martie a anului viitor.

Lucrărle se vor relua începând cu martie 2024

„Vreau să spun public că atunci când am plecat de la ANIF lansasem în dezbatere publică continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, faza de proiectare pentru următorii 18 kilometri. Din păcate conducerea de la acea vreme, atât a MADR cât și a ANIF, au anulat acea licitație care era 99% finalizată.

Mă bucur că domnul ministru Petre Daea şi Cornel Popa, directorul general al ANIF, au fost de acord, la solicitarea mea, şi vă spun şi vă asigur de acest lucru că în martie 2024 la următorii 18 km din Canalul Siret Bărăgan vor începe lucrările.

Știți că am fost primul care împreună cu domnul ministru Daea am dat drumul la primii 5 km din Siret Bărăgan, din acea staţie, aproape 7.000 de hectare se irigă”, subliniat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, citat de agrointel.ro.