Infofinanciar > Info > Anunț important despre majorarea salariului minim! Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: „Eu vă spun că va fi…”
Info

Anunț important despre majorarea salariului minim! Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: „Eu vă spun că va fi…”

Câciu, Sursă foto: B1TV
Sursă foto: B1TV

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a susținut miercuri că salariul minim va fi stabilit cu certitudine la 3.000 de lei, în ciuda incertitudinii care există în acest moment. În plus, acesta a oferit informații și derspre posibila creștere la 4000 de lei a renumerației minime pentru lucrătorii din domeniul construcțiilor.

„Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei”, a apreciat ministrul.

De asemenea, oficialul a mai comentat în privința propunerii ca salariul minim din domeniul construcţiilor să crească la 4.000 de lei.

„A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a mai mărturisit Câciu, într-o intervenție la Digi 24.

Majorarea salariilor, blocată

Potrivit mai multor surse din interiorul coaliției de guvernare, oficialii nu au reușit să ia nicio decizie în ședința de luni în privința majorării salariului minim la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023. Astfel, Guvernul a revenit la calculele conform cărora salariul de referință să rămână la 2.784 de lei. La această sumă este posibil să se adauge 200 de lei neimpozabili, oferiți de angajator.

Marți, premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis că joi va avea loc o nouă ședință a coaliției în Consiliul Tripartit.

„Nu am luat aseară (n.r. – luni) o decizie (n.r. – privind majorarea salariului minim), pentru că ea trebuie discutată şi este, pe bună dreptate, analizată în cadrul Consiliului Tripartit şi apoi vom lua o decizie”; „Vom avea încă o întâlnire în cadrul Consiliului Tripartit joi, ca atare, până joi, neluându-se nicio decizie nu mă hazardez să comunic pe acest subiect”, a spus Ciucă, la sediul central al PNL.

Ce spune și Marius Budăi

Chiar dacă situația în acest moment este incertă, ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a asigurat pe români că salariul minim pe economie va crește la 3000 de lei începând cu 1 ianuarie 2023.

„Avem o creștere a salariului minim pe economie, de la 2550 de lei la 3000 de lei. Mai avem joi o ședință în Consiliul Național Tripartit, este deja convocată cu partenerii sociali, ședință prezidată de către domnul premier și de mine, în care vom avea decizia finală.

Venim și în sprijinul mediului de afaceri. Acolo avem propunerea noastră, care spune că 200 de lei din această majorare nu vor fi purtători de taxe. Iată că ne gândim și la cei care muncesc”, a spus Budăi la Antena 3 CNN.

El a susţinut, de asemenea, că este conștient „şi mediul privat că trebuie o majorare a salariului minim”.