Infofinanciar > Lumea la zi > Critici aduse țărilor est-europene. Nemulțumiri legate de suspendarea importurilor de produse agricole ucrainene
Lumea la zi

Critici aduse țărilor est-europene. Nemulțumiri legate de suspendarea importurilor de produse agricole ucrainene

Import și Export, Sursă foto: Curs de Guvernare
Sursă foto: Curs de Guvernare

Anumite țări est-europene au ales să suspende importurile de produse agricole ucrainene cu scopul de a reduce efectele negative pe care aceste acțiuni le au la nivelul intern al statelor. Fermieri din țări precum Polonia, Bulgaria și Ungaria au desfășurat numeroase proteste prin care cer suspendarea acestor importuri ucrainene, având ca motivație faptul că aceste acțiuni le aduc pierderi financiare enorme.

Aceste decizii ale statelor vecine cu Ucraina nu sunt văzute bine de anumite țări membre UE. State precum Franţa, Finlanda sau Letonia și-au exprimat nemulțumirea față de această hotărâre a unor țări est-europene. Această părere de opoziție a fost manifestată prin intermediul miniștrilor Agriculturii ale acestor țări, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg.

Problema importurilor de cereale din Ucraina

S-a evocat principilul de solidaritate, care din punctul de vedere a unor țări UE nu este respectat prin implementarea acestor suspendări ale produselor agricole ucrainene. „Trebuie să avem o poziţie comună. Solidaritatea este comună şi poziţiile asupra pieţei trebuie să fie comune. Nu poate fi o solidaritate care să se exprime în numele celor 27 (de state ale UE) pentru cele cinci sau şase ţări care pot fi afectate (de importurile ucrainene) şi, în acelaşi timp, ca unele state din interiorul acestui pachet să ia decizii unilaterale fără ca aceste decizii să fie luate la nivel european”, a declarat ministrul francez al Agriculturii.

Ca sistem de susținere a Ucrainei în urma începerii războiului, UE a suspendat taxele vamale și măsurile de apărare comercială aplicate importurilor de cereale și altor produse alimentare ucrainene. De asemenea, produsele agricole nu trebuie să respecte standardele de calitate europene. Cantități uriașe de cereale ucrainene destinate mai multor state au fost transportate prin „coridoarele de solidaritate” au rămas blocate pe piețele țărilor central și est-europene.

Astfel, mai multe țări precum Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria au sesizat Comisia Europeană prezentând impactul și efectele negative pe care aceste importuri de cereale le au asupra piețelor din fiecare țară, aducând în discuție fenomenele de supraofertă și prăbușirea prețurilor. În această direcție, o scrisoare a fost inițiată adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, în care liderii celor cinci țări au semnalat faptul că UE ar trebui să reintroducă taxele vamale la nivelul produselor agricole din Ucraina, în cazul în care fluxul mare al acestora nu poate fi oprit prin alte metode. Însă, Comisia de la Bruxelles a prelungit liberalizarea importurilor de produse ucrainene până în luna iunie a anului 2024.

Nemulțumiri față de țările est-europene

În consecință, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au luat decizia de a interzice temporar importurile de produse ucrainene, în special cereale, cu scopul de a-și proteja propriul sector agricol. Bruxellesul nu a avut o reacție pozitivă la aceste implementări, insistând că nu sunt permise deoarece doar Comisia Europeană poate avea o astfel de competență în politica comercială UE. De asemenea, a fost suplimentat fondul din rezerva de criză a UE destinat agricultorilor din statele est-europene, cu 100 de milioane de euro, care se adaugă la ajutorul precedent de 56,3 milioane de euro.

În cadrul reuniunii de la Luxemburg, ministrul francez al Agriculturii a semnalat că trebuie să aibă anumite date înainte de a lua decizia care privește poziția Franței în această chestiuni. Acesta a semnalat că dorește să afle ce s-a realizat cu ajutorul banilor oferiți inițial și ce urmează să se pună în practică în urma noii finanțări. Ministrul finlandez al agriculturii, Antti Kurvinen, a semnalat că aceste decizii nu sunt corecte.
„Aceste restricţii pot pune la îndoială unitatea UE în sprijinirea Ucrainei şi mă tem că asta va consolida mesajele şi narativul Rusiei despre război. Nu prea este raţional ca, pe de o parte, să sprijinim mult Ucraina şi, pe de altă parte, să-i blocăm exporturile şi posibilităţile economice”, şi-a continuat el raţionamentul.”a comentat ministrul finlandez, conform Digi 24 .