Infofinanciar > Lumea la zi > Clasamentul celor mai puternice armate din Europa. Pe ce loc se situează România
Lumea la zi

Clasamentul celor mai puternice armate din Europa. Pe ce loc se situează România

armata marii britanii sursă foto: thetimes.com
sursă foto: thetimes.com

Un clasament realizat de către Insider Monkey a analizat indicele de putere militară și procentul PIB alocat din țările europene pentru apărare, în anul 2021. 

În topul celor mai puternice armate din Europa, primele trei poziții din lista de 20 sunt ocupate de către Marea Britanie, Rusia și Franța. 

Unele dintre criteriile de evaluare, pe lângă indicele de putere militară și procentul PIB alocat armatei, s-a luat în calcul și formula de pe portul de specialitate Global Firepower și numărul mijloacelor militare strategice, inclusiv baze militare, capacități logistice, cibernetice și spațiale. 

Primele trei locuri din top 

Marea Britanie se situează pe primul loc al clasamentului realizat de Insider Monkey. Regatul a alocat peste 2 procente din PIB, adică o valoare de aproximativ 3.100 de miliarde de dolari, pentru apărare. La nivel mondial, Marea Britanie este depășită doar de SUA. 

Regatul Marii Britanii are două portavioane și deține 25 de baze militare întinse în toată lumea. De asemenea, țara are la dispoziție și 12 fregate, 6 distrugătoare și 10 submarine în cadrul marinei, iar în cadrul forțelor aeriene se regăsesc 663 de aeronave, dintre care 119 avioane de luptă. Armata Marii Britanii deține și 227 de tancuri și 215 de tunuri de artilerie. 

Rusia se află pe locul doi în top, deoarece țara are aproximativ 6.000 de arme nucleare și este cea mai importantă superputere nucleară, fiind depășită de o singură țară, SUA. 

Iar pe al treilea loc din topul format din 20 de țări se clasează Franța, care dispune de aproximativ 300 de arme nucleare. Marina franceză operează 11 fregate și 9 submarine iar forța aeriană dispune de 226 de avioane de luptă, 591 de drone, 438 de elicoptere și 114 avioane de transport. 

România se află în coada listei

Ultima țară din clasament este Belgia. în ciuda faptului că este una dintre cele mai mari economii din Europa, țara a alocat doar 0.6 trilioane de dolari forțelor armate. Marina lor operează 2 fregate, 2 nave de patrulare și 5 nave împotriva minelor, iar forța lor aeriană este considerabil mai mică, comparativ cu restul țărilor europene, operând 106 aeronave, dintre care 44 sunt avioane de luptă, potrivit Click!.

Penultima în clasament este Finlanda, urmată în de aproape de Republica Cehă, iar România se situează pe locul 17 în topul de 20 de țări incluse în clasament.

Potrivit raportului, România este încă într-un proces de dezvoltare și modernizare a armatei, iar în 2021 țara noastră a alocat 2% din PIB pentru apărare. Arsenalul armatei este compus din 45 de mijloace navale, dintre care 18 nave, 413 tancuri și 146 de aeronave, dintre care 30 sunt de luptă. 

Până la România, în clasament sunt Italia pe locul 4, Germania pe 5, pe 6 se află Turcia, pe 7 Spania, pe locul 8 Polonia, pe 9 Olanda și pe 10 Suedia. Următoarele țări din lista de 20 de țări europene sunt Norvegia, Elveția, Ucraina, Grecia, Portugalia și Danemarca.