Infofinanciar > Info > România, singura cale de acces pentru cerealele ucrainene! Petre Daea, întâlnire cu omologul ucrainean
Info

România, singura cale de acces pentru cerealele ucrainene! Petre Daea, întâlnire cu omologul ucrainean

Petre Daea Mikola Solski Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: evz.ro

Petre Daea s-a întâlnit ieri cu omologul său ucrainean, ministrul Mikola Solski. Deși ministrul român al Agriculturii și-a exprimat solidaritatea față de vecinii afectați de criza cerealelor, precum Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, el a îndemnat toate țările care au de suferit să acționeze în comun. Astfel, el propune o serie de reguli pe care țările central și est-europene, inclusiv România, să le implementeze, pentru ca cerealele din Ucraina să nu mai afecteze vânzările fermierilor autohtoni.

În momentul de față, România este singura țară lovită de criza cerealelor care nu a luat decizia unilaterală de a opri importurile de produse alimentare din Ucraina. Petre Daea a declarat că așteaptă hotărârea care se va lua la nivel european. El este de părere că toate țările vizate, care au semnat împreună cererea adresată Comisiei Europene, ar trebui să facă reguli în comun.

Declarația lui Petre Daea după întâlnire

Petre Daea a spus că principalul motiv pentru care, cel puțin deocamdată, România nu a oprit importurile ucrainene este acela că statul român trebuie să respecte acordurile semnate.

„În contextul dat, regulile normalităţii pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligaţi de situaţie să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât şi a celor români. E a doua întâlnire pe care o am cu domnul ministru Mikola Sorski. Am convenit împreună să ne punem de acord asupra câtorva aspecte pe care le putem anunţa astăzi, în aşa fel încât să putem îmbunătăţi situaţia, ştiindu-se că patru ţări au luat unilateral decizia de a opri importurile.

Noi nu am făcut acest lucru, pentru că am considerat necesar, pe de o parte, să fim alături de fermierii români şi, pe de altă parte, să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat, în aşa fel încât regula să rămână regulă. Sunt în discuţie măsuri la nivelul Comisiei Europene, ştiindu-se un lucru foarte clar că politica comercială este apanajul Comisiei Europene, întrucât este o piaţă unică.

De aceea, şi vicepreşedintele Comisiei Europene a spus foarte clar că deciziile luate de colegii noştri din ţările care au luat această decizie sunt ilegale, lucru pe care l-a consemnat sau l-a repetat de mai multe ori, şi s-a impus a se ridica aceste decizii în aşa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim de a stabili regulile care să protejeze fermierii noştri. Suntem solidari şi cu fermierii din celelalte ţări, din Polonia, din Ungaria, din Bulgaria şi din Slovacia, cum şi dumnealor sunt solidari cu noi şi cu fermierii ucraineni, dar regulile trebuie să le facem în comun. Să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice. Nu ne avantajează pe niciunul, dimpotrivă, ne creează probleme suplimentare”, a spus acesta, iar afirmațiile sale au fost preluate de Agerpres.

România, singura cale de acces pentru cerealele ucrainene în zonă

Chiar în timp ce Petre Daea discuta cu omologul său din Ucraina, Bulgaria a declarat că va lua exemplul celorlalte state aflate în criză și va interzice importul de cereale venite de la Kiev.

„Fermierii români îşi pun întrebarea cum România nu poate în condiţiile în care ceilalţi au putut. De aceea, noi am convenit să aşteptăm decizia pe care o va lua Comisia, întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate preşedintei Comisiei Europene, scrisoare semnată de cei patru premieri: premierul României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei şi preşedintele Bulgariei. Am primit răspunsul de la doamna preşedintă a Comisiei Europene… Noi, cei cinci miniştri din ţările aflate în proximitatea războiului, am convenit printr-o scrisoare comună să facem propuneri către vicepreşedintele Comisiei, responsabil cu Politica comercială, şi comisarului pe probleme de agricultură, solicitându-le măsuri urgente în aşa fel încât să rezolvăm problema de comun acord, într-un context unic bizuit pe reguli, în respect pentru toate părţile implicate. Pe de o parte, să ne protejăm fermierii noştri, pe de altă parte să dăm curs cerealelor din Ucraina să plece spre destinaţiile cunoscute, în aşa fel încât cei ce aşteaptă hrana care este asigurată în această zonă să o aibă la timp”, a mai spus Petre Daea, care a dorit să și explice de ce România s-a îndepărtat de celelalte țări est-europene în abordarea situației.

Daea este optimist privind verdictul CE

În afara faptului că Petre Daea susține respectarea acordurilor semnate și vrea să se distanțeze de hotărârile unilaterale ale celorlalte state afectate, întrucît ele au fost considerate ilegale de vicepreședintele Comisiei Europene, el este optimist în privința ajutorului financiar. Conform spuselor sale, doi comisari europeni au declarat că un stimulent financiar va fi direcționat către cele cinci state aflate în criză. Valoarea sa totală este de 100 de milioane de euro.

„În acest context al dialogului instituţional, Comisia, prin cei doi comisari, au venit cu un pachet care presupune două posibilităţi de intervenţie. Una prin compensarea fermierilor afectaţi din cele cinci ţări, comunicându-ne suma de 100 de milioane euro pusă la dispoziţia acestora. Sumă care vine ca urmare a solicitării ţărilor şi ştiţi foarte bine solicitarea preşedintelui României, când la Consiliul European s-a afirmat faptul că suma pentru România este o sumă mică şi nu răspunde nevoilor fermierilor şi nu este proporţională cu efortul pe care l-a făcut România pentru degajarea zonei, înţelegând aici transportul cerealelor şi a seminţelor oleaginoase.

A doua direcţie de sprijin a fost aceea propusă ca pe o perioadă determinată de timp, până în data de 5 iunie, printr-o procedură de salvgardare excepţională, să se oprească importul pentru cereale şi pentru patru produse – grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţa, în cele cinci ţări afectate. Comisia a spus că va analiza această solicitare, dar condiţia a fost să se renunţe la deciziile unilaterale pe care le-au luat cele patru ţări”, a conchis Petre Daea.