Infofinanciar > Info > Creștere spectaculoasă a numărului de utilizatori de internet din România. Care sunt cele mai comune cumpărături digitale
Info

Creștere spectaculoasă a numărului de utilizatori de internet din România. Care sunt cele mai comune cumpărături digitale

comerț online, e-commerce, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Cumpărăturile online continuă să crească în UE, după cum arată datele celui mai recent sondaj anual privind utilizarea TIC în gospodării și de către persoanele fizice realizat de Eurostat.

În 2022, 91% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani din UE au utilizat internetul, dintre care 75% au cumpărat sau comandat bunuri sau servicii pentru uz privat. Proporția celor care fac cumpărături electronice a crescut de la 55% în 2012 la 75% în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 20 de puncte procentuale (pp).

Cele mai mari procente de utilizatori de internet care au facut cumpărături online în 2022 au fost înregistrate în Țările de Jos (92%), Danemarca (90%) și Irlanda (89%). Pe de altă parte, mai puțin de 50% au făcut cumpărături online în Bulgaria (49%).

Între 2012 și 2022, creșterea a fost deosebit de semnificativă în Estonia (+47 pp), Ungaria (+43 pp), Cehia și România (+41 pp).

Numărul de utilizatori de internet care au făcut o comandă online în ultimele 12 luni, 2012 vs 2022, sursă foto Eurostat

Numărul de utilizatori de internet care au făcut o comandă online în ultimele 12 luni, 2012 vs 2022, sursă foto Eurostat

Haine, încălțăminte și accesorii: cele mai frecvente achiziții online

În 2022, cele mai frecvente achiziții online de bunuri au fost hainele (inclusiv îmbrăcămintea sportivă), pantofii sau accesoriile (comandate de 42% dintre utilizatorii de internet). După articolele vestimentare, top 5 cele mai frecvente achiziții online de bunuri fizice au fost completate de livrările de la restaurante, lanțuri de fast-food și servicii de catering (19%), produse cosmetice, de înfrumusețare sau de wellness (17%), mobilier, accesorii pentru casă sau produse de grădinărit (16%) și cărți tipărite, reviste sau ziare și articole sportive (cu excepția îmbrăcămintei sportive) (ambele 14%), arată datele Eurostat.

Achiziționarea de bunuri fizice peste cererea de servicii

Economia colaborativă a deschis un nou mod de a face schimb de bunuri și servicii prin intermediul tehnologiilor digitale.

În 2022, dintre utilizatorii de internet din UE, 21% au utilizat platformele de economie colaborativă pentru a comanda sau a cumpăra bunuri fizice de la alte persoane, în timp ce 6% au închiriat locuințe, 1% au utilizat un serviciu de transport și sub 1% au comandat servicii casnice prin intermediul unor astfel de platforme.

Persoanele cu vârste cuprinse între 25-34 de ani și 35-44 de ani au avut o tendință mai mare decât media pentru cumpărarea de bunuri de la alți vânzători privați în 2022, cu o pondere de 29% din utilizatorii de internet fiecare.

Importanța platformelor online pentru a rezerva, de exemplu, cazare închiriată a fost observată recent și prin intermediul statisticilor experimentale pe această temă, indicând niveluri de rezervare în 2022 care au depășit anii de dinaintea pandemiei, în timp ce turismul în tipurile mai tradiționale de cazare era încă puțin în urmă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.