Infofinanciar > Esential > La ce ne putem aștepta de la piața de e-commerce în 2023? Andrei Radu, GPeC: „Comerțul electronic românesc va crește”
Esential

La ce ne putem aștepta de la piața de e-commerce în 2023? Andrei Radu, GPeC: „Comerțul electronic românesc va crește”

comerț online, e-commerce, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Uitându-ne în urmă, la ultimii ani, vedem cum piața de e-commerce din România a crescut rapid, cu o dinamică mult mai mare decât a altor state europene. Despre potențialul acestei piețe și modul în care va evolua în 2023 am discutat cu Andrei Radu, CEO și fondator al GPeC, cel mai mare eveniment de e-commerce din regiune.

În 2019, față de 2018, cifra de afaceri din e-commerce a crescut cu 22%, de la 3,6 miliarde de euro la 4,3 miliarde de euro, conform estimărilor Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO). În 2020, piața a înregistrat o nouă creștere, de 30%, ajungând 5,6 miliarde de euro. A urmat anul 2021, cu o creștere de 10% a pieței de cumpărături online, la 6,2 miliarde de euro, iar Andrei Radu, CEO și fondator GPeC, se așteaptă la o valoare de peste 6,5 miliarde de euro a sectorului în 2022.

Andrei Radu, CEO și Fondator GPeC, sursa foto Smark

Andrei Radu, CEO și Fondator GPeC, sursa foto Smark

Piața de e-commerce din România este în continuă ascensiune de la an la an. Pandemia a însemnat un boost considerabil, dar partea cea mai frumoasă este că e-commerce-ul nu a însemnat doar o necesitate, ci a crescut organic în fiecare an. În 2023, estimăm peste 6,5 miliarde EUR în comerțul online românesc, iar piața are mare potențial de creștere în perioada imediat următoare”, a declarat Andrei Radu pentru Revista Capital. În aceste date nu sunt incluse serviciile digitale, fie ele plăți de facturi, bilete de avion cumpărate, rezervări la hoteluri, etc. „Dacă le-am adăuga și pe acestea, ne-am apropia sau am depăși cifra de 9 miliarde de euro”.

Incertitudinea, o constantă a ultimilor ani

Incertitudinea rămâne o constantă a sectorului e-commerce din România în 2023, este de părere Andrei Radu. Războiul din Ucraina a afectat în prima fază piața, iar acum ne confruntăm cu criza energetică și inflația. În pofida acestor provocări, marii jucători din piață, dar și cei mai mici, continuă să investească în canalele digitale.

„Cred că cea mai mare provocare pentru business-urile online este să își creeze cel puțin 3 scenarii, să bugeteze în funcție de aceste scenarii, să gândească totul luând în calcul și imprevizibilul. 2023 poate fi un an cu provocări sau un an benefic pentru toți cei care își planifică business-ul pe pași organici de creștere ulterioară, astfel încât să ia head-start-ul atunci când lucrurile mai puțin plăcute se vor așeza. Orice criză înseamnă o oportunitate”, este de părere CEO-ul GPeC.

În pofida crizelor, e-commerce-ul va crește

Cu o inflație de două cifre așteptată până în toamna anului viitor și o criză energetică despre care nu știm la momentul actual cât de tare va lovi la iarnă, Andrei Radu este de părere că sectorul e-commerce din România va continua să crească în 2023.

Comerțul electronic românesc va crește. Nu pentru că sunt optimist, ci pentru că e o piață în dezvoltare, care nu a atins maturitatea încă. Probabil că vor exista sincope pe care le vom resimți toți din punct de vedere economic, indiferent dacă suntem online sau offline. Dar e-commerce va crește pentru că majoritatea jucătorilor mari și-au îndreptat atenția către acest canal nou de vânzare odată cu pandemia. Se investesc sume considerabile, tot mai multe brand-uri sunt online, se face awareness, iar consumatorii găsesc comoditatea pe care o caută. E un 4-win scenario”.

Calitatea serviciilor din comerțul online românesc este mult peste alte țări din regiune, este de părere Andrei Radu. Livrarea standard, de 24-48 de ore de la plasarea comenzii, este unul dintre principalele atuuri ale sectorului: „Acest lucru e considerat un serviciu premium în vest pentru care se plătesc bani grei extra”. Totodată, „Calitatea serviciilor post-vânzare este în top, majoritatea magazinelor online decid în favoarea clientului chiar și atunci când nu are dreptate”.