Infofinanciar > Info > Regiunea din România cu risc mare de cutremure! Ce oraș se află chiar pe falia seismică
Info

Regiunea din România cu risc mare de cutremure! Ce oraș se află chiar pe falia seismică

Seismograf, cutremur
Sursă foto: Ziar Piatra Neamț

Zona seismică din Vrancea este considerată a fi cea mai importantă din România, dar mulți oameni nu sunt conștienți de pericolul reprezentat de zona Făgăraș-Câmpulung. Un arhitect din Argeș a atras atenția asupra faptului că această zonă este traversată de o falie tectonică periculoasă, care poate provoca cutremure cu magnitudinea de până la 9 grade pe scara Richter.

Recentele cutremure din Turcia și Siria, precum și seismele din Oltenia care au provocat pagube semnificative în Târgu Jiu, au adus din nou în atenția publicului român riscul unui cutremur major. Deși zona Vrancea este considerată cea mai periculoasă în ceea ce privește potențialul de a produce un cutremur, evenimentele din Oltenia au demonstrat că există și alte zone cu activitate seismică.

Făgăraș-Câmpulung este a doua cea mai periculoasă zonă seismică din România

Una dintre acestea este zona Făgăraș – Câmpulung. Specialiștii consideră că această regiune este a doua cea mai periculoasă zonă seismică din țară, fiind situată pe o placă tectonică foarte importantă.

Conform unui arhitect din Câmpulung, zona Făgăraș – Câmpulung este traversată de o falie tectonică periculoasă, care poate provoca seisme de până la 9 grade pe scara Richter. În plus, o altă falie seismică importantă din zonă este cea a Loviştei, care se întinde de la Lotru-Brezoi la Nord Cîmpulung Muscel, trecând prin Depresiunea Loviştei, Cumpăna și Piscul Negru. Această falie este considerată activă și a generat multiple cutremure în trecut.

Depresiunea Loviștei

Conform declarațiilor profesorului Gheorghe Ploaie, Depresiunea Loviștei este o depresiune formată în urma unor mișcări tectonice în perioada cuaternară. Falia tectonică care trece prin această zonă începe la vest de Olt, pe valea Lotrului, traversează Valea Oltului în zona Brezoi-Câineni-Titești, în nordul orașului Călimănești, trece prin capătul nordic al lacului de acumulare Vidraru-Argeș și ajunge la Câmpulung Muscel. Această falie este considerată foarte importantă și activă și a generat multe cutremure de-a lungul timpului.

„O falie seismică din zona Vâlcii este cea a Loviştei: Lotru-Brezoi-Titeşti-Depresiunea Loviştei-Cumpăna-Piscul Negru-Nord Cîmpulung Muscel. Este o falie foarte importantă şi activă, care a generat multe cutremure de-a lungul timpului. Depresiunea Loviştei este o depresiune de origine tectonică, formată în urma unor ample mişcări tectonice în perioada cuaternară. Falia începe la vest de Olt,  pe valea Lotrului, traversează Valea Oltului în zona Brezoi-Câineni-Titeşti, în nordul oraşului Călimăneşti, trece prin capătul nordic al lacului de acumulare Vidraru-Argeş şi ajunge la Cîmpulung Muscel”, a explicat profesorul.

Cele mai puternice cutremure în zona Făgăraș – Câmpulung au avut o magnitudine cuprinsă între 5,5 și 6,5 grade pe scara Richter. Potrivit seismologilor, în data de 4 aprilie 1628, a avut loc un cutremur puternic în Câmpulung, care a avariat serios Mănăstirea Negru Vodă, dar a fost refăcută ulterior, în timpul domniei lui Matei Basarab. Cel mai mare cutremur înregistrat în oraș a avut loc pe 26 ianuarie 1916 și a măsurat peste 6 grade pe scara Richter, scrie Click!.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.