Infofinanciar > Lumea la zi > Crește prețul gazelor naturale! Majorarea a ajuns vineri la 23%
Lumea la zi

Crește prețul gazelor naturale! Majorarea a ajuns vineri la 23%

preturi gaze facturi bzc.ro
Sursa foto: bzc.ro

La sfârșitul acestei săptămâni, preţul gazelor naturale a înregistrat o majorare de până la 23% pe piața europeană, în condiţiile în care traderii trag semnale de alarmă asupra riscurilor aferente aprovizionării.

Conform analiștilor de piață, contractele futures pentru gazele naturale din Europa au înregistrat vineri o creștere acelerată de peste 20%, ca urmare a faptului că traderii au reevaluat riscurile de aprovizionare.

Contractul de referință a încheiat săptămâna cu o creștere de 35%, cea mai mare din august anul trecut, în plină criză energetică europeană.

Creșterea de vineri este cel mai recent exemplu de volatilitate extremă din această săptămână, după ce contractul părea să se fi stabilizat la o valoare minimă de 23 euro pentru un Megawatt-oră. Deși stocurile ridicate de gaze naturale și cererea industrială scăzută au scăzut prețurile în ultimele luni, traderii sunt îngrijorați de posibilitatea unei restrângeri a ofertelor.

Situația din Norvegia generează incertitudini

Principalul factor care alimentează aceste temeri îl reprezintă faptul că mai multe întreruperi de livrări de gaze din Norvegia, cel mai mare furnizor european, au fost prelungite. În plus, există temeri că livrările mari de gaze naturale lichefiate, care au ajutat Europa să se redreseze în urma crizei, ar putea scădea în următoarele luni, după o perioadă în care prețurile au avut o tendință descendentă.

„Îngrijorările legate de livrările de GNL au produs o creștere substanțială a prețului care a blocat o mulțime de traderi care comercializau pe această piață”, a declarat James Waddell, șeful departamentului de gaze europene și GNL la nivel mondial al consultantului Energy Aspects Ltd.

„Acest lucru a dat un impuls în plus prețului de tranzacționare a gazului pe bursa de la Amsterdam”, a spus Waddell, făcând referire la contractul de referință tranzacționat în Olanda.

Vremea caldă complică situația

Îngrijorările legate de aprovizionare coincid cu temperaturile mai ridicate pe măsură ce vara începe să se instaleze, ceea ce ar putea crește cererea din Europa către Asia și ar putea stimula concurența pentru GNL. Transporturile de combustibil din SUA, vitale pentru securitatea energetică a Europei, sunt în prezent mai profitabile către Asia în lunile iulie, august și septembrie, potrivit BloombergNEF.

În acest sfârșit de săptămână, o perioadă de vreme mai caldă se va face simțită în mai multe regiuni din Europa. Agenția de securitate sanitară din Marea Britanie a emis un cod galben de avertizare  pentru anumite zone ale țării începând de vineri, iar la Londra se așteaptă ca sâmbătă să se atingă maxime de 27,5 grade Celsius, temperaturile din capitala britanică și Berlin fiind mai ridicate decât cele din Madrid și Roma.

Prețul de referință pe bursa gazului de la Amsterdam s-a stabilit cu 19% mai sus, la 32,05 euro pe Megawatt-oră, în timp ce contractul echivalent din Marea Britanie a avansat cu 23%. Situația din norvegia se adaugă, probabil, la creșterile de preț, a explicat Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor de la ICIS din Londra, citat de bnnbloomberg.ca.