Infofinanciar > Info > Cresc salariile și sporurile românilor. Anunț oficial al Guvernului
Info

Cresc salariile și sporurile românilor. Anunț oficial al Guvernului

Politia romana
sursa: gazetadesud.ro

S-au anunțat noi creșteri salariale, care se vor manifesta și la nivelul sporurilor sau indemnizațiilor primite de o anumită categorie de bugetari. Vestea acestor noi majorări a fost realizată prin cadrul unui anunț oficial. Situația actuală a țării este la acest moment destul de tensionată. Mai multe categorii profesionale cer măriri salariale și amenință că vor intra în grevă dacă aceste prevederi nu vor fi respectate.

În acest context, începând cu data de 1 iunie va fi realizată o majorare la nivelul soldelor și salariilor de funcție, prin aplicarea legii 153/2017. De asemenea, vor fi implementate anumite creșteri la nivelul sporurilor sau indemnizațiilor, lucru ce va avea loc la prima rectificare bugetară, conform anunțului Ministerului de Interne. Astfel, angajații MAI vor avea parte de majorări salariale.

Creșterea salariilor și sporurilor 

Se anunță noi creșteri salariale. Această decizie vine în contextul în care angajați din diferite sfere profesionale amenință cu începerea unor proteste prin care își cer drepturile și își arată nemulțumirea față de veniturile lunare oferite de stat. În urma acestor tipuri de manifestări cu amenințări legate de eventuale proteste și discuțiile purtate cu sindicatele, Guvernul a luat decizia de a majora salariile angajaților MAI. „La iniţiativa ministrului afacerilor interne, Lucian Bode, a avut loc astăzi, 30 mai 2023, la sediul MAI, o întâlnire de lucru intre conducerea ministerului si reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI. Discuţiile au fost purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială şi cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare”, a transmis, marţi seară, Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă.

Astfel, componenta salarială a acestei categorii de bugetari va fi modificată, începând cu data de 1 iunie 2023.  Nivelul salariilor de funcție și a soldelor va fi aliniat la salarizarea obținută de personalul plătit din cadrul fondurilor publice în anul 2022, fiind puse în legalitate prevederile Legii-cadru nr. 153/2017. „Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023.” a transmis MAI.

Conform MAI, va exista o majorare și la nivelul sporurilor și indemnizațiilor primite de angajații din acest sector, lucru care se va baza tot pe principiile legii aplicate în cazul salariilor. „Referitor la indemnizaţii/sporuri şi celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar şi poliţiştilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an” a transmis instituția.

Pensiile militare

În cadrul acestor discuții cu sindicatele din domeniu, s-a pus de asemenea problema legii pensiilor militare, care este în dezbatere la Parlament. MAI a anunțat că va susține în întregime amendamentele formulate pentru sistemul național de apărare. „Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a informat reprezentanţii sindicatelor prezenţi la întâlnire de faptul că va susţine toate amendamentele formulate şi asumate de instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, amendamente cu care sindicatele din MAI sunt de acord.” au transmis reprezentanții MAI.

Ministerul Afacerilor Interne a afirmat faptul că își susține în continuare disponibilitatea de dialog cu sindicatele, pentru rezolvarea anumitor probleme de interes pentru acest sector. „Conducerea Ministerului Afacerilor Interne îşi reafirmă disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii sindicatelor de la nivelul structurilor ministerului pentru a găsi soluţii care să poată fi aplicate pentru rezolvarea tuturor problemelor existente în sistem, de la cele legate de salarizare până la cele de ordin logistic sau de condiţii de muncă” se arată în comunicatul de presă MAI, conform Romania TV .