Infofinanciar > Info > Majorări salariale pentru foarte mulți bugetari! Cine va beneficia de această creștere
Info

Majorări salariale pentru foarte mulți bugetari! Cine va beneficia de această creștere

bani românești, lei; sursă foto: economica.net
sursă foto: economica.net

Se anunță noi creșteri salariale pentru o anumită categorie de români. Deși statul afirmă că nu are bugetul necesar pentru a rezolva criza profesorilor, acest lucru este combătut de realizarea unor majorări în alte domenii, destinate altor categorii de bugetari. Majorări de salarii sunt la tot pasul, deși există contextul deficitul bugetar semnificativ și nevoia statului de a impune anumite reduceri de cheltuieli prin măsurile de austeritate.

Dar aparent, când vin vorba de anumite categorii de persoane care activează în mediul de stat, lipsurile bugetare nu mai reprezintă o problemă. Guvernul a luat decizia de a răsplăti anumiți angajați de la 1 iunie, când vor fi aplicate majorări salariale. Un proiect de ordonanță de urgență cu privire la acest lucru este pus în dezbatere publică de către ministrul Muncii.

Majorări salariale 

Ministrul Muncii, Marius Budăi are în vedere implementarea unui proiect de ordonanță de urgență pentru a determina creșteri salariale pentru anumiți angajați de la stat. Este vor ba despre cei din administrație, cărora li se adresează acest proiect, care se află momentan la stadiul de dezbatere publică. Guvernul răsplătește birocrația și oamenii din administrație. Deși la momentul actual, situația politică se confruntă cu o grevă generală a profesorilor și există amenințarea începerii unei greve și în sistemul medical, oficialii au ales să ofere majorări salariale altor categorii de persoane.

Profesorii implicați în grevă, dar și cadrele medicale ce sunt pe cale de a dezvolta un astfel de protest, se plâng de salariile mici pe care le primesc și doresc majorări. Dar, deși aceste situații tensionate de grevă vizează două domenii extrem de importante fără de care nu putem funcționa, statul oferă oamenilor din administrație o creștere de salariu. Astfel, această creștere vizează angajații din sectorul administrației, precum funcționarii din ministere, Parlament și președinție, precum și pe cei din instituțiile conexe.

Aparent, prin această mărire, salariile din administrație vor crește la nivelul maxim prevăzut de lege. Pe site-ul Ministerului Muncii a fost pus la dispoziție un proiect de ordonanță de urgență prin care vor fi majorate salariile lucrătorilor prevăzuți în anexa VIII din Legea 153/2017, act normativ ce se referă la salarizarea în sectorul public, respectiv cei din familia ocupațională de administrație, începând cu data de 1 iunie.

Majorarea salariilor la nivelul maxim din 2022

Prin cadrul acestui proiect, salariații din administrație vor beneficia de creșteri salariale până se va ajunge la nivelurile prevăzute în anul 2022. „Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII Familia ocupațională de funcții bugetare ADMINISTRAŢIE din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, prevede unicul articol al proiectului de OUG.

Legea 153/2017, care a fost adoptată în 2017, a stabilit un calendar progresiv de creștere a indemnizațiilor angajaților de la stat, cel mai înalt nivel urmând să fie atins în 2022. Cu toate acestea, creșterile de compensații au fost mai lente decât se anticipase în anii următori, din cauza provocărilor financiare cu care s-au confruntat administrațiile succesive, care au fost agravate de crize semnificative, cum ar fi pandemia Covid-19 sau efectele războiului ruso-ucrainean asupra economiei mondiale, conform Fanatik .