Infofinanciar > Lumea la zi > Cresc riscurile de accident nuclear! Rusia își evacuează muncitorii de la centrala din Zaporojie
Lumea la zi

Cresc riscurile de accident nuclear! Rusia își evacuează muncitorii de la centrala din Zaporojie

Centrala-nucleara-Zaporojie-Foto-IMPACT.ro
Sursa foto: IMPACT.ro

Forțele ruse intenționează să evacueze peste 3.000 de lucrători din orașul care deservește centrala nucleară ocupată din Zaporojie, ceea ce va duce la o „lipsă catastrofală” de personal, a declarat miercuri compania de stat ucraineană Energoatom. 

Săptămâna trecută, șeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU, Rafael Grossi, a declarat că situația din jurul centralei nucleare ocupate de Rusia a devenit „potențial periculoasă” după ce oficialii instalați de Moscova au început să evacueze oamenii din zonele din apropiere. 

Agenția rusă de știri de stat TASS a declarat luni că guvernatorul instalat de Moscova în partea controlată de Rusia a regiunii înconjurătoare a suspendat operațiunile la uzină. 

Există sute de copii printre persoanele evacuate 

Energoatom din Ucraina a declarat că a primit informații despre pregătirile pentru evacuarea a aproximativ 3.100 de persoane din orașul Enerhodar din sudul țării, inclusiv a 2.700 de muncitori care au semnat contracte cu compania instalată în Rusia. 

„Ocupanții ruși își dovedesc incapacitatea de a asigura funcționarea centralei nucleare din Zaporojie, deoarece acum există o lipsă catastrofală de personal calificat”, a declarat aceasta într-o declarație pe serviciul de mesagerie Telegram. 

„Chiar și acei muncitori ucraineni care, după ce au semnat contracte rușinoase, … vor fi „evacuați” în curând. Iar acest lucru va agrava problema deja extrem de urgentă de a avea un număr suficient de personal pentru a asigura siguranța funcționării centralei nucleare (NPP) chiar și în starea actuală de oprire”. 

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte. Rusia nu a comentat imediat. 

Este de așteptat ca Ucraina să lanseze în curând o contraofensivă pentru a încerca să respingă forțele rusești, iar comentatorii spun că unul dintre obiectivele sale este recucerirea întregii regiuni Zaporojie. 

Ambele părți s-au acuzat reciproc de bombardarea uzinei 

„Persoanele evacuate au fost deja plasate în centrul de cazare temporară pentru locuitorii din teritoriile de pe linia frontului din regiunea Zaporojie din Berdiansk”, a declarat Evgheni Balițki, guvernatorul instalat de ruși în partea controlată de Rusia a regiunii Zaporojie.  

Berdiansk este un oraș-port din sud-estul Ucrainei, situat pe coasta Mării Azov, care a fost ocupat de Rusia încă din primele zile ale invaziei Moscovei. 

În actualizarea sa din dimineața zilei de duminică, statul major ucrainean a declarat că forțele rusești evacuau deținătorii de pașapoarte rusești locale. 

„Primii care vor fi evacuați sunt cei care au acceptat cetățenia rusă în primele luni ale ocupației”, a precizat acesta într-un comunicat. 

Forțele rusești au preluat uzina Zaporojie la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Schimburi de focuri au avut loc frecvent în apropierea instalației, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă. 

Situația de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie din Ucraina, se deteriorează, potrivit Funke Media Group. 

Potrivit companiei de stat ucrainene Energoatom, care operează centrala nucleară, Rusia aduce mai multe trupe și vehicule militare la locul unde se află centrala nucleară. 

„Situația echipamentelor și a personalului se deteriorează”, a declarat președintele Energoatom, Petro Kotin, pentru Funke. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.