Info

Cresc ratele românilor! De când intră în vigoare noua majorare

Rate Sursa foto Ora de Sibiu
Sursa foto: Ora de Sibiu

Clienții băncilor cu credite, ce sunt calculate după indicele ROBOR pot sta liniștiți de anul viitor. Acesta va fi în scădere, în timp ce IRCC-ul se va dubla, lucru care va duce, automat, la creșterea ratelor.

IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, ar putea ajunge, în primul trimestru al anului 2023, la valoarea de 6%. Astfel, după recalculare, el s-ar situa la un nivel de 8%, conform lui Iancu Guda, analist.

„Nu este o soluție să treci de la ROBOR la IRCC dacă te gândești la efectul total pe doi ani consecutiv, adică 2022 și 2023 luate împreună. Dacă ai trecut de la ROBOR la IRCC, ai luat momentan o gură de oxigen, datorită faptului că acest indice se calculează decalat 6 luni și se actualizează cu frecvență semestrială, dar această gură de oxigen, benefică acum, rate mai mici în 2022, se întoarce precum un bumerang în 2023, când ROBOR o să scadă mai repede și IRCC o să rămână mai mult timp încă 6 luni la un nivel ridicat”, a spus acesta.

Sfaturi pentru românii cu credite la IRCC

Analistul a transmis persoanelor care au credite și rate raportate la IRCC să refinanțeze creditul la o dobândă fixă. De asemenea, perioada aceasta ar trebui să fie una cât mai scurtă. Este recomandată cercetarea pieței înainte de orice decizie, conform romaniatv.net.

„Chiar dacă este foarte greu acum și ratele sunt mari, cei cu ROBOR o să fie mai bine în 2023, cei cu IRCC o să fie într-o situație mai nefavorabilă în 2023, dar mai bine în 2024. Dar dacă iei pe cinci ani dobândă fixă mare te blochezi până în 2027”, a continuat Guda.

„Să vadă ce alternative sunt în piață printr-un broker care are deja în portofoliu foarte multe bănci și pot da rapid niște simulări. Ideal ar fi să găsești o dobândă fixă, nu mult peste 5% și pe maximum 3 ani. Probabil că în piață se găsesc la peste 5% pe 5 ani și nu ar fi cea mai bună decizie, pentru că atât ROBOR, deja în 2023, cât și IRCC, deja în 2024, o să scadă. Dacă te duci acum pe o dobândă fixă ridicată pe 5 ani, te-ai închis la un nivel ridicat al dobânzilor și nu este ok”, a spus analistul referitor la găsirea unor soluții.

Ratele românilor în creștere

Ratele românilor au crescut de la data de 1 octombrie. Acest lucru se datorează faptului că indicii după care acestea sunt calculate au înregistrat majorări considerabile.

Indicele IRCC a înregistrat creșteri masive. De la valoarea de 2,65% din ultimele trei luni, acesta a ajuns la peste 4%. Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că va depăși nivelul de 5,7% de la data de 1 ianuarie 2023.

ROBOR-ul a avut fluctuații în ultima perioada, însă s-a menținut aproape de valoarea de 8%

„ROBOR e deja pe un platou și începe să scadă în linie cu temperarea inflației în 2023, IRCC își atinge maximul în al doilea trimestru 2023”, a susținut analistul.