Infofinanciar > Info > Statul modifică regulile pentru românii cu credite. Ce tipuri de împrumuturi sunt vizate
Info

Statul modifică regulile pentru românii cu credite. Ce tipuri de împrumuturi sunt vizate

Credit bancar
Sursa foto: Arhiva companiei

Se schimbă regulile pentru românii care au accesat credite și doresc să obțină refinanțări ale acestora.

Ministerul Finanțelor a făcut recent un anunț care îi afectează pe românii care au contractat credite de tipul Noua Casă. Aceștia trebuie să obțină acordul dacă doresc o refinanțare de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

„Ai o cerere de refinanțare a creditului contractat prin Noua Casă? Din 7 iunie, Ministerul Finanțelor a desemnat FNGCIMM ca instituție semnatară.“, se arată în anunțul făcut de Ministerul Finanțelor pe o rețea social media.

Modificări și pentru cererile deja depuse

Au fost anunțate schimbări și pentru românii care au deja credite și au depus cereri de refinanțare.Persoanele care au depus cereri din aprilie până pe 6 iunie nu vor mai avea nevoie de acordul ministerului.

„Dacă ești printre cei 3000 care au depus cereri în perioada 05.04.2024 – 06.06.2024, trebuie să știi că acordul de refinanțare este emis de drept, nemaifiind necesar acordul Ministerului. Ministerul Finanțelor rămâne instituția abilitată să-și exprime acordul pentru înstrăinarea unui imobil contractat prin Programul Prima Casă“, se mai arată în anunțul ministerului.

Ce locuințe se pot cumpăra prin programul Noua Casă

Programul guvernamental Noua Casă are rolul de a facilita accesul persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Conform regulamentului programului solicitanții care întrunesc condițiile de eligibilitate pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

– Locuințe noi, destinate achiziționării. Acestea includ și cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe. Dacă documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

– Locuințe consolidate, destinate achiziționării. Condiția este ca documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic să fie semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

– Alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi. Sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic. Și în acest condiția este cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Pentru 2024, plafonul alocat programului Noua Casă va fi în valoare de 1 miliard lei, potrivit antena3.

Sprijinul se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului este de:

– 66.500 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%.

– 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC). La aceasta se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.