Infofinanciar > Info > Ce documente sunt necesare pentru călătoria minorilor în străinătate? Poliția de Frontieră atrage atenția părinților
Info

Ce documente sunt necesare pentru călătoria minorilor în străinătate? Poliția de Frontieră atrage atenția părinților

Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru părinți
sursa foto: arhiva companiei

Poliția de Frontieră Română atrage atenția asupra condițiilor de călătorie pentru minori în străinătate. Vacanța de vară se apropie. Mulți părinți călătoresc cu copiii în afara țării.

Conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), în ultima lună, polițiștii de frontieră au oprit călătoria pentru aproximativ 150 de minori. Părinții sau însoțitorii nu aveau documentele necesare.

Conform Legii 248/2005, minorii români pot ieși din țară doar cu un document de călătorie valabil, pașaport sau carte de identitate (pentru cei peste 14 ani). Certificatul de naștere nu este un document de călătorie.

Minorii români pot călători în străinătate cu un document de călătorie valabil, doar însoțiți și cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Reprezentantul legal este persoana desemnată prin lege să exercite drepturile și obligațiile părintești.

După aderarea României la Spațiul Schengen aerian și maritim, minorii care călătoresc cu avionul nu vor mai efectua controlul de frontieră. Vor merge direct la poarta de îmbarcare. Pot călători în Spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până acum.

Polițiștii de frontieră pot verifica documentele minorilor și însoțitorilor în aeroport. Dacă nu au documentele necesare, nu vor putea ieși din țară.

Documentele necesare

Dacă minorul călătorește cu un părinte sau o terță persoană sunt necesare:

– document de călătorie valabil;
– acordul celuilalt părinte când călătorește doar cu unul dintre părinți;
– acordul ambilor părinți când călătorește cu altă persoană;
– doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada;
– doar acordul unui părinte când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului călătoriei.

– Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

– document de călătorie valabil;
– acord din partea ambilor părinți;
– doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara de destinație.

Poliția de Frontieră subliniază că însoțitorii minorilor nu mai trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. Acesta este consultat electronic. Dacă însoțitorul a comis anumite infracțiuni, nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Infracțiunile includ: omor, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, trafic și exploatare persoane vulnerabile, lipsire de libertate ilegală, trafic de droguri, trafic de țesuturi sau organe umane, terorism.

Însoțitorul minorului poate fi și personalul desemnat de companii de transport internațional. Acordul părinților sau reprezentantului legal pentru călătoria minorului în străinătate este materializat într-o declarație notarială.

În 2024, polițiștii de frontieră au oprit călătoria pentru aproximativ 880 de minori. Părinții sau însoțitorii nu aveau documentele necesare. Aceste situații sunt frecvente odată cu începerea vacanțelor de vară, potrivit Agerpres.