Infofinanciar > Lumea la zi > Cresc livrările de gaze naturale lichefiate spre Europa. Biden a promis exporturi mai mari către bătrânul continent
Lumea la zi

Cresc livrările de gaze naturale lichefiate spre Europa. Biden a promis exporturi mai mari către bătrânul continent

Cresc livrările de gaze naturale lichefiate spre Europa. Biden a promis exporturi mai mari către bătrânul continent
sursa foto: economedia.ro

Dezvoltatorii şi producătorii de gaze naturale lichefiate (GNL) din America de Nord au încheiat în acest an acorduri pentru vânzarea a 48 de milioane de tone de GNL, iar în cele din urmă vor mări exporturile cu 60% faţă de nivelurile actuale, deşi o mare parte din producţie rămâne la ani distanţă, transmite Reuters, potrivit adevarul.ro.

Europenii și-au îndreptat atenția spre vest, în căutarea altor surse de aprovizionare cu gaze, în locul celor rusești, astfel că cererea de gaze naturale lichefiate este în creștere. De asemenea, și cumpărătorii chinezi sunt interesați de această sursă de energie după o pauză, astfel că încheie tranzacţii pe termen lung.

Odată cu creșterea cererii de gaze naturale lichefiate, noi fabrici de export de gaze sunt în curs de dezvoltare în SUA, dintre care opt terminale de export de GNL din America de Nord sunt în construcție iar cumpărătorii încheie acorduri de achiziţie cu fabrici a căror construcţie nu a fost încă aprobată.

,,Dinamica s-a schimbat”, a declarat Charlie Riedl, director general al grupului comercial Center for Liquefied Natural Gas. ,,Cumpărătorii încearcă să încheie acorduri ferme, care pot să garanteze că vor fi livrate gaze”, a mai precizat el.

Mexicul și Canada vor să intre și ei în această ligă a exportatorilor de gaze lichefiate, cu proiecte de fabrici pe coastele lor de vest.

Goldman Sachs: cererea globală de GNL va creşte cu aproximativ 12%

Datorită cererii atât de mari, în primele șase luni ale acestui an, Statele Unite sunt cei mai mari exportatori de GNL, iar cererea globală se estimează a crește la 424 MTPA, anul viitor, și se așteaptă ca noi centrale, care pot să furnizeze 156 MTPA, să fie aprobate în următorii cinci ani. Alte trei proiecte de export în SUA și altele ar putea fi aprobate în 2023.

,,Este important ca Statele Unite să aprovizioneze piaţa pentru a sprijini aliaţii din Europa şi Asia şi pentru a îmbunătăţi capacitatea lumii în curs de dezvoltare de a accesa gaze”, a declarat Mike Sabel, directorul general al Venture Global LNG.

Uniunea Europeană a încheiat un acord politic cu SUA privind creșterea livrărilor de gaze

Acest acord politic a fost încheiat în martie și vizează majorarea livrărilor de gaze lichefiate din SUA spre continentul european. În perioada aceea, la Bursa de la Amsterdam cotațiile futures la gaze naturale au scăzut cu 7%.

Europa vrea să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti, care în primăvară asigura aproximativ 40% din necesarul UE. Chiar dacă creşterea livrărilor de gaze lichefiate este bună, capacitatea de import a Europei este limitată de capacitatea actuală de regazificare, de numărul de terminale şi de interconectori de gaze, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse sub protecția anonimatului, Biden a promis că în acest an SUA vor livra Europei cu cel puţin 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale mai mult decât preconizau anterior.

Importurile de gaze lichefiate din SUA au crescut anul acesta. Numai în prima lună, livrările au ajuns la 4,4 miliarde de metri cubi.

De asemenea, premierul Canadei, Justin Trudeau spune că exporturile de gaze naturale sunt costisitoare și dificile din punct de vedere logistic, dar Canada va stimula aprovizionarea cu energie la nivel mondial pe fondul războiului din Ucraina.

Între întreprinderile canadiene și germane au loc discuții economice privind potențialele exporturi de GNL, a declarat Trudeau reporterilor.

El a adăugat însă că una dintre provocări este reprezentată de investițiile necesare pentru a construi infrastructura de export de GNL, subliniind că „cea mai bună capacitate” a Canadei în acest moment este de a contribui la aprovizionarea cu energie la nivel mondial în general.