Infofinanciar > Info > Reuters: Credit Suisse își asigură un colac de salvare. Autoritățile se grăbesc să evite criza bancară globală
Info

Reuters: Credit Suisse își asigură un colac de salvare. Autoritățile se grăbesc să evite criza bancară globală

Credit Suisse - sursa foto - forbes.ro
sursa foto - forbes.ro

Credit Suisse (CSGN) a declarat că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană pentru a consolida lichiditățile și încrederea investitorilor, după ce prăbușirea acțiunilor sale a intensificat temerile legate de o criză bancară globală.

Anunțul băncii elvețiene a ajutat la oprirea vânzărilor masive de pe piețele financiare în cursul dimineții, după sesiunile toride din Europa și Statele Unite din cursul nopții, în condițiile în care investitorii s-au îngrijorat de posibilele retrageri ale depozitelor bancare globale.

Credit Suisse, împrumut de 54 de miliarde de dolari

În declarația sa de la începutul zilei de joi, Credit Suisse a precizat că își va exercita opțiunea de a împrumuta de la Banca Centrală până la 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari). Acest lucru s-a desfășurat în urma asigurărilor date miercuri de autoritățile elvețiene conform cărora Credit Suisse îndeplinește „cerințele de capital și de lichiditate impuse băncilor de importanță sistemică” și că ar putea accesa lichiditatea Băncii Centrale în caz de nevoie.

Credit Suisse este prima mare bancă globală care primește un ajutor de urgență de la criza financiară din 2008, iar problemele sale au ridicat îndoieli serioase cu privire la capacitatea băncilor centrale de a susține lupta împotriva inflației prin creșteri agresive ale dobânzilor.

Problemele băncii cu o vechime de 167 de ani a mutat atenția investitorilor și a autorităților de reglementare din Statele Unite în Europa, unde Credit Suisse a condus o vânzare a acțiunilor băncii, după ce un mare investitor al acesteia a declarat că nu poate oferi mai multă asistență financiară din cauza constrângerilor de reglementare. Îngrijorările legate de Credit Suisse s-au adăugat temerilor mai largi din sectorul bancar, stârnite de prăbușirea desfășurată săptămâna trecută, a Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank, două firme americane de dimensiuni medii.

Investitorii se concentrează, de asemenea, pe orice acțiune a Băncilor Centrale și a altor autorități de reglementare, pentru a restabili încrederea în sistemul bancar, de asemenea, luând în vedere orice expunere pe care întreprinderile ar putea să o aibă față de Credit Suisse.

Banca Centrală Elvețiană aruncă un colac de salvare pentru Credit Suisse

Autoritățile de reglementare elvețiene au promis un colac de salvare pentru Credit Suisse (CSGN.S), într-o măsură fără precedent din partea unei Bănci Centrale, după ce acțiunile principalului creditor elvețian s-au prăbușit cu până la 30%.

Într-o declarație comună, autoritatea de reglementare financiară elvețiană FINMA și Banca Centrală a națiunii au încercat să calmeze temerile investitorilor în legătură cu Credit Suisse, afirmând că „îndeplinește cerințele de capital și lichiditate impuse băncilor de importanță sistemică”. Aceștia au precizat că banca ar putea avea acces la lichidități provenite de la banca centrală dacă este nevoie.

Declarația a fost făcută după ce un Guvern important și cel puțin o bancă au exercitat presiuni asupra Elveției pentru a acționa, au declarat persoane familiare cu acest subiect, în condițiile în care creditorul a fost prins într-o criză de încredere, după prăbușirea Silicon Valley Bank săptămâna trecută.

Credit Suisse a declarat că a apreciat declarația de susținere din partea Băncii Naționale a Elveției și a FINMA. Aceasta ar fi prima mare bancă globală care ar primi un astfel de sprijin de la criza financiară din 2008, deși băncile centrale au acordat lichidități altor bănci în general, în perioade de criză pe piață, inclusiv în timpul pandemiei de Coronavirus, conform Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.