Infofinanciar > Info > Creat pentru a ne vârî în Schengen. Se înființează Ministerul Afacerilor Europene
Info

Creat pentru a ne vârî în Schengen. Se înființează Ministerul Afacerilor Europene

schengen visainfo.com
sursa schengenvisainfo.com

Aderarea la spațiul Schengen este un subiect important pentru România. Au fost realizate negocieri puternice pentru a convinge țările membre să voteze pozitiv. Acum subiectul Schengen reprezintă o prioritate pentru oficialii români.

Pentru a face aderarea la Schengen un lucru posibil, țara noastră trebuie să realizeze multe presiuni diplomatice, astfel încât, următorul vot să fie în favoarea României. În această direcție, se dorește înființarea unui nou minister care să se ocupe de aderarea la Schengen pentru a grăbi procesul de luare a deciziilor, Ministerul Afacerilor Europene.

Ministerul Afacerilor Europene, o nouă implementare

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat ca un nou minister, al Afacerilor Europene, va face parte din noul Guvern și va avea ca prioritate procesul de aderare al României la spațiul Schengen.

Marcel Ciolacu a afirmat că o mare parte de vină în refuzul privind aderarea României la spațiul Schengen aparține Ministerului de Externe, care îl are la conducere pe Bogdan Aurescu, și Ministerului de Interne, condus de Lucian Bode. „Toate negocierile pentru Schengen s-au dus în jurul MAE și MAI, trebuie să analizăm, să vedem ce nu a funcționat ”, a spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu a afirmat că poate greșeala României a constat în punerea presiunii pe cele doua ministere, în locul inițierii unui nou minister, care va pune ca principală sarcină activitățile necesare rezolvării problemei spațiului Schengen. Astfel, Ministerul Afacerilor Europene va avea ca scop aderarea la spațiul Uniunii Europene, fără controale la frontiere.

„Am vorbit cu profesorul Pușcaș (fost membru în Guvernul Năstase, Negociatorul Șef al României cu Uniunea Europeană), el e un socialist desăvârșit. A fost o greșeală să nu avem Ministerul Afacerilor Europene. Peste tot în țările dezvoltate se regăsește acest minister. Poate atributul aderării la Schengen trebuia să fie al Ministerul Afacerilor Europene. El ar trebui să existe în componența viitorului guvern”, a spus Marcel Ciolacu. Acesta a semnalat că vor exista discuții în cadrul coaliției, cu privire la ce ministere urmează să fie reduse, pentru a face loc Ministerului Afacerilor Externe, conform Digi24 .

Deschiderea spațiului Schengen

Principiul spațiului Schengen este libertatea de mișcare. Această implementare a venit cu beneficii importante și a dus la eliminarea controalelor de la frontiera dintre țări, făcând astfel primul pas spre „Europa fără granițe interne”. De la crearea sa în 1995, au fost eliminate controalele pentru pașapoarte, cetățenii având libertate de circulație. Astfel, cetățenii UE  pot studia, locui, munci și pensiona oriunde în UE.

Astfel, putem spera că această deschidere va fi pronunțată și în momentul deciziei care prevede aderarea României la spațiul Schengen. „Pentru mine este clar că toate statele membre ale Uniunii trebuie să aibă acces la zona Schengen, în momentul în care procesul de evaluare se încheie. Trebuie să fim deschişi în ce priveşte includerea tuturor statelor membre si să discutăm despre protejarea graniţelor externe, dar să avem libertate de mişcare în zona Schengen”,  a spus europarlamentarul neamț Jan-Christoph Oetjen.