Infofinanciar > Info > Legea privind legalizarea canabisului medicinal în România ajunge în Camera Deputaților. Zeci de țări au aprobat-o deja
Info

Legea privind legalizarea canabisului medicinal în România ajunge în Camera Deputaților. Zeci de țări au aprobat-o deja

o doctorita și plantă de cannabis medicinal
sursa foto dreamstime

Luni, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților va examina utilizarea canabisului în scop medicinal și va invita specialiști din diverse domenii pentru a oferi opinii în acest sens. Inițiat de Alexandra Cârstea, actul normativ cunoscut sub numele de „Legea Victoria” este propus pentru a permite utilizarea canabisului în scopuri medicale. Alexandra a început să lupte pentru această lege după ce mama ei, Victoria, a murit de cancer acum câțiva ani. Cu toate acestea, ea a întâmpinat multiple amânări în procesul de aprobare a legii.

Conform unei declarații făcute de Alexandra Cârstea pentru News.ro, în cadrul ședinței de luni a Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților vor fi prezenți reprezentanți ai Ministerului Justiției, DIICOT și ai altor instituții relevante, pentru a discuta posibilitatea includerii pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru legalizarea tratamentului cu cannabis medicinal în România, inițiat de ea și denumit „Legea Victoria”.

Legea propusă de Alexandra Cârstea, denumită „Legea Victoria”, își trage numele de la mama sa, care a murit în urma cancerului cu câțiva ani în urmă. Din cauza complicațiilor, Victoria nu a mai putut utiliza medicația tradițională și ar fi avut nevoie de tratamentul cu cannabis medicinal. Potrivit Alexandrei, politicienii români au amânat aprobarea acestei legi timp de patru ani, în timp ce aceasta există deja în aproximativ 50 de alte țări, printre care se numără și Germania, Marea Britanie și Grecia.

Pe parcursul celor patru ani de luptă pentru aprobarea Legii Victoria, Alexandra Cârstea a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai diferitelor instituții din România și a organizat două conferințe științifice internaționale pe tema canabisului medicinal. Ea a organizat, de asemenea, cursuri online pentru medici, susținute de profesorul Michael Barnes din Marea Britanie și de un medic specialist în terapia durerii din Malta. De asemenea, Alexandra face parte din cinci asociații europene care militează pentru utilizarea canabisului medicinal.

Conform renumitului neurolog Michael Barnes din Marea Britanie, care a realizat un raport medical ce a stat la baza adoptării legii privind utilizarea canabisului medicinal în Marea Britanie, cunoscut sub numele de The Barnes Report, mii de pacienți primesc cannabis medicinal pentru durere sau alte afecțiuni precum epilepsia, scleroza multiplă sau boala Crohn, în anumite stadii ale bolii și numai la indicația precisă a medicului.

Canabisul medical nu este periculos

„Legea a fost depusă în iulie 2019 la câteva luni după ce a murit mama mea, doamna deputat Dumitrache a iniţiat proiectul de lege la care am lucrat împreună, la sfârşitul anului 2019 a trecut legea tacit de Senat şi de atunci se află la Camera Deputaţilor.

În primul rând este foarte important de reţinut, cannabisul folosit în scop medical în primul rând nu se va fuma, de aici şi confuzia masivă cu utilizarea recreaţională. Aceasta nu are nicio legătură cu utilizarea medicală. Se va administra medical, sub formă de tincturi, uleiuri, capsule, creme, sau inhalat. Aceste prescripţii vor fi făcute de către medici care se vor specializa în acest domeniu, iar ulterior produsele se vor lua de la farmacie.

Pentru fiecare afecţiune în parte vor fi stabilite doze precise. În administarea medicală nu există efectul psihotic pe care ar putea să-l aibă în urma utilizării recreaţionale. Despre adicţie, medicii ne-au explicat că sunt foarte multe alte produse pe care noi le consumăm zilnic, cafeaua, tutunul, alcoolul, sunt substanţe cu care noi ne confruntăm zi de zi şi care sunt mult mai adictive decât ar putea să fie cannabisul, iar în scop medical cu atât mai puţin este adictiv”, a povestit Alexandra Cârstea.

Cannabisul în tratamentul durerilor

Potrivit Alexandrei Cârstea, în Germania, majoritatea pacienților care utilizează cannabis medicinal îl folosesc în terapia durerii, sub stricta recomandare a medicului.

„Este foarte important pentru terapia durerii, este extrem de important. În Germania, de exemplu, legea a trecut de aproape 4 ani, s-a constat în aceşti ani că majoritatea prescripţiilor din Germania sunt pentru durere, 60% dintre pacienţii care utilizează cannabis medicinal acolo utilizează pentru durere şi sunt pacienţi cu vârste peste 40 de ani. 1 din 5 pacienţi în Europa în momentul de faţă suferă de durere cronică.

În situaţia mamei mele, ea a utilizat toată medicaţia clasică existentă. Până la un punct, până la care medicaţia pe care o utiliza pentru controlul durerii – avea metastaze pe toată coloana şi zona pelvisului şi nu se mai putea deplasa – au căpătat această rezistenţă. Durerea nu a mai putut fi controlată şi, mai mult decât atât, era în riscul de a-şi pierde rinichii. Acesta a fost momentul în care eu am descoperit proprietăţile cannabisului medicinal, din disperarea de a putea să o ajut pe mama pentru controlul durerii, mai mult, pentru că am realizat că în momentul acela ea nu mai putea să utilizeze medicaţia clasică. În această situaţie sunt foarte mulţi pacienţi în ţara noastră.

Sunt situaţii în care nu este vorba de un moft, nu este vorba de o alegere, ca pacienţii din ţara noastră să renunţe la nişte terapii. Este o nouă şansă, o şansă în plus pentru anumiţi pacienţi, acolo unde medicaţia clasică nu mai serveşte, a spus Cârstea, preşedintele Asociaţiei Victoria.

Părerea unui doctor

Dr. Radu Țincu, medic ATI-Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală, explică că înainte de a adopta o lege privind utilizarea cannabisului medicinal este important să se ia în considerare mai mulți factori esențiali. Printre aceștia se numără: bolile care se pretează la un astfel de tratament, cine sunt cei care prescriu tratamentul cu cannabis medicinal, tipul de rețetă utilizat, producția plantei și modul în care aceasta circulă, precum și educația populației în legătură cu această temă.

„Cred că trebuie să realizăm, înainte de adoptarea acestei legi şi de implementarea programului, trebuie să realizăm un proces de educare populaţională. Fără o astfel de informare poate crea premisele ca acesta să fie utilizat ulterior de alte persoane considerând că el poate să fie folosit fără niciun fel de risc, este un element care ţine mai degrabă de mentalitatea socială. Nu o să putem să spunem, de exemplu, tinerilor de liceu să nu folosească cannabisul dacă bunica lor care este bolnavă de cancer foloseşte extractul de cannabis. Şi atunci va trebui să facem această informare, educare a populaţiei cu privire la ce înseamnă utilizarea acestuia în scop medical.

Trebuie să vedem cine produce această plantă, este clar că ariile de producţie pot să reprezinte, dacă nu este extrem de bine stipulat în lege, pot să reprezinte zone de risc, de aici pot să fie deturnate atât planta în sine cât şi diferite extracte.

Eu cred ca întotdeauna un astfel de demers trebuie să aibă la bază o pregătire foarte minuţioasă a legislaţiei dar şi o bună informare a populaţiei tocmai pentru a nu exista derapaje sau neînţelegeri ale sensului în care poate fi folosită marijuana”, a explicat Dr. Radu Ţincu pentru News.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.