Lumea la zi

Mazda, investiții uriașe! Se estimează suma de 11 miliarde de dolari pentru lansarea mai multor mașini electrice până în 2023

Mazda, investiții uriașe! Se estimează suma de 11 miliarde de dolari pentru lansarea mai multor mașini electrice până în 2023
sursa foto - REUTERS/Toru Hanai

Un plan de investiții de 11 miliarde de dolari a fost anunțat de Mazda. Acesta ar avea ca principal obiectiv lansarea mai multor mașini electrice până în 2030, când aceste modele ar putea reprezenta un procent de 40% din vânzările totale. Compania caută parteneri în domeniu, care să sprijine și producția de baterii, ce este de asemenea prezentată în planul de investiții.

Vânzările companiei Mazda au ajuns la 1,3 milioane de mașini în anul precedent. Cel mai mult a fost cumpărat modelul CX-5, urmat de Mazda2, Mazda3 și CX-30. În total, în Europa s-au achiziționat 189.000 de mașini, în China 183.000, iar în Japonia 157.000. Statele Unite ale Americii dețin recordul pentru cele mai multe autoturisme Mazda vândute, mai exact 332.000.

Obiectivele companiei Mazda

Precum companiile Toyota și Honda, Mazda este în urmă la capitolul electrificare de mașini și are acum un obiectiv diferit. Reprezentanții își doresc ca în 2023 mașinile full electrice să aibă un procent între 25% și 40% din totalul de vânzări. Până acum, obiectivul se limita doar la primul procent. În toamna anului 2020 a apărut primul vehicul full electric din partea companiei Mazda, fiind o versiune de MX-30, lansată în Europa.

În principal, după anul 2028 ritmul de lansare pentru vehiculele electrice va fi accelerat și se vor considera și producțiile de mașini electrice în Statele Unite ale Americii. Totodată, se va accentua și dezvoltarea mărcii pe piața chineză.

Producția de baterii

Creșterea procentului de ,,electrificare” a gamei se va baza pe investiții alături de alte companii, atât pentru producția de baterii, cât și de semiconductori, invertoare și motoare electrice, constructorii auto învățând multe din criza componentelor care a adus un nor negru deasupra industriei în ultimii doi ani, precizează publicația HotNews.

Mazda are în plan introducerea mai multor hibride plug-in în anii ce urmează, iar compania se va baza pe modele cu așteptări mari în zona de profit, mai exact CX-60 și CX-80. Cea mai importantă piață pentru companie este America de Nord, unde se va investi cu preponderență pentru producerea de mașini hibride.

Acum trei decenii, Mazda s-a bucurat de cei mai buni ani privind vânzările în Europa. Mai concret, valorile anuale se ridicau la peste 300.000 de unități. Anul fiscal 2019 a fost, la rândul său, un succes pentru companie, cu vânzări de 264.000 de mașini. Însă, perioada benefică pentru Mazda a fost urmată de un declin, iar compania își dorește acum să revină la un profit confortabil.

În 2015, Mazda a produs 1,5 milioane de vehicule pentru vânzări la nivel global, dintre care majoritatea (aproape un milion) au fost produse în uzinele japoneze ale companiei, restul provenind de la o varietate de alte uzine din întreaga lume. În această perioadă, Mazda a fost al 15-lea producător auto în ceea ce privește producția la nivel global.