Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord vrea să lanseze un satelit de spionaj! Critici pe scară largă la adresa Phenianului
Lumea la zi

Coreea de Nord vrea să lanseze un satelit de spionaj! Critici pe scară largă la adresa Phenianului

Coreea de Nord vrea să lanseze un satelit de spionaj! Critici pe scară largă la adresa Phenianului
sursa foto NK News

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că țara sa va plasa în curând pe orbită un satelit militar de spionaj și a promis că Pyongyangul își va spori capacitățile de supraveghere militară, a relatat joi presa de stat KCNA.

„Este sigur că satelitul de recunoaștere militară (al Coreei de Nord – n.r.) va fi pus corect pe orbita spațială în viitorul apropiat și își va începe misiunea”, a declarat Kim, sora liderului, cu rol de puternic oficial guvernamental, într-o declarație în limba engleză transmisă de KCNA.

Coreea de Nord, satelit de spionaj

Comentariile cu privire la apariția unui nou satelit și reîncercarea Coreei de Nord de a pune bazele unei tehnologii avansate au fost făcute după eșecul de miercuri, 30 mai, al unei lansări de satelit al statului. S-ar putea să dureze săptămâni sau mai mult de atât pentru a rezolva problemele care au cauzat eșecul rachetei, a declarat atunci un deputat sud-coreean, citând agenția de informații din Sud. Într-o recunoaștere rară a unui eșec nord-coreean, KCNA, Agenţia Centrală de Presă din Coreea de Nord, a raportat că racheta Chollima-1, care transporta un satelit militar de recunoaștere cunoscut sub numele de „Malligyong-1″, s-a prăbușit în mare în urma unui incident neprăvăzut.

De asemenea, KCNA a publicat joi, 31 mai, imagini cu ceea ce a spus că este noua rachetă care a decolat de pe o rampă de lansare de coastă. Fotografiile au confirmat faptul că racheta este un model nou, a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA. „Lansarea a folosit noua rampă de coastă pe care au construit-o la Tongchang-ri, așa că s-ar putea să vedem un vehicul de lansare spațială mai mare care să folosească portalul tradițional, care a fost supus unor lucrări în ultima vreme”, a adăugat el.

Critici pe scară largă la adresa lansării rachetei

Monitorii cu sediul în SUA, inclusiv 38 North și Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, au raportat că imaginile din satelitul comercial au arătat o activitate semnificativă la rampa principală după lansarea de miercuri. Șeful Statului Major inter-arme al Coreei de Sud a declarat că se poate presupune, din fotografiile din mass-media de stat a Coreei de Nord, că racheta a fost lansată de pe o nouă platformă. Coreea de Sud a trimis nave și avioane pentru a recupera părți din vehiculul de lansare spațială, a precizat armata.

Lansarea de miercuri a fost criticată pe scară largă, inclusiv de Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că orice lansare efectuată de Pyongyang folosind tehnologia rachetelor balistice încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate, a declarat un purtător de cuvânt. În declarația sa, Kim a spus că aceste critici aduse lansării au fost „o autocontradicție”, deoarece SUA și alte țări au lansat deja „mii de sateliți”. „SUA este un grup de gangsteri care ar susține că, chiar dacă RPDC lansează un satelit este ilegal și amenințător” a declarat Kim, oficial guvernamental, conform The Jerusalem Post.