Infofinanciar > Lumea la zi > Acordul privind cerealele de la Marea Neagră s-a prelungit! Pactul a fost intermediat cu Rusia și Ucraina de către ONU
Lumea la zi

Acordul privind cerealele de la Marea Neagră s-a prelungit! Pactul a fost intermediat cu Rusia și Ucraina de către ONU

Navă cereale, Sursă foto: MoldStreet
Sursă foto: MoldStreet

Un acord care permite exportul sigur de cereale ucrainene în Marea Neagră a fost reînnoit sâmbătă pentru cel puțin 60 de zile – jumătate din perioada preconizată – după ce Rusia a avertizat că orice nouă prelungire după jumătatea lunii mai va depinde de eliminarea unor sancțiuni occidentale.

Pactul a fost intermediat cu Rusia și Ucraina de către Organizația Națiunilor Unite și Turcia în iulie și reînnoit pentru încă 120 de zile în noiembrie. Scopul a fost de a combate o criză alimentară globală care a fost alimentată parțial de invazia Rusiei din 24 februarie 2022, a Ucrainei și a blocadei Mării Negre.

Înțelegerea urma să expire sâmbătă

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au declarat sâmbătă că acordul a fost prelungit, dar nu au precizat pentru cât timp. Ucraina a declarat că a fost prelungită cu 120 de zile. Dar este nevoie de cooperarea Rusiei, iar Moscova a fost de acord să reînnoiască pactul doar pentru 60 de zile.

„Inițiativa cerealelor din Marea Neagră, alături de Memorandumul de înțelegere privind promovarea produselor alimentare și a îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale, sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală, în special pentru țările în curs de dezvoltare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat.

Rusia și Ucraina sunt furnizori cheie la nivel mondial de produse alimentare de mărfuri și Rusia este, de asemenea, un exportator de top de îngrășăminte.

Ministrul agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky, a declarat că Ucraina a furnizat aproape 500.000 de tone de grâu pentru programele onu de ajutor și a insistat sâmbătă că pactul de export la Marea Neagră a fost prelungit cu 120 de zile și a fost o oportunitate de a-i ajuta în continuare pe cei aflați în nevoie și de a „salva lumea de foame”.

Pentru a convinge Rusia să permită Ucrainei să-și reia exporturile de cereale din Marea Neagră anul trecut, în iulie a fost încheiat și un acord pe trei ani în care Organizația Națiunilor Unite a convenit să ajute Rusia în exporturile sale de alimente și îngrășăminte, scrie Reuters.

Cererile

Puterile occidentale au impus sancțiuni dure Rusiei pentru invadarea Ucrainei. În timp ce exporturile sale de alimente și îngrășăminte nu sunt sancționate, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și industriile de asigurări sunt o barieră în calea transporturilor.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat vineri că Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie „au acum la dispoziție două luni pentru a excepta de la sancțiuni întregul lanț de operațiuni care însoțesc sectorul agricol rusesc”, dacă doresc ca acordul cu cerealele de la Marea Neagră să continue.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a răspuns că Washingtonul „a făcut eforturi extraordinare pentru a comunica guvernelor și sectorului privat sculpturile clare pentru alimente și îngrășăminte”.

Într-o scrisoare adresată oficialilor ONU din data de 16 martie și postată sâmbătă pe Twitter de un diplomat rus, Nebenzia a precizat ce dorește Moscova să rezolve – permițând Băncii Agricole Ruse să revină în sistemul bancar SWIFT și permițând Rusiei furnizarea de mașini agricole și piese de schimb.

Progrese în ceea ce privește facilitarea exporturilor rusești

Nebenzia a mai spus că trebuie ridicate restricțiile privind asigurarea și accesul în porturi pentru navele și mărfurile rusești, o conductă care livrează amoniac rusesc într-un port ucrainean de la Marea Neagră trebuie repornită, iar conturile și activitățile financiare ale companiilor rusești de îngrășăminte ar trebui deblocate.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că, deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește facilitarea exporturilor agricole rusești, există încă impedimente, în special în ceea ce privește sistemele de plăți.

Dujarric a declarat sâmbătă că Organizația Națiunilor Unite s-a angajat ferm să pună în aplicare atât acordul ucrainean privind cerealele de la Marea Neagră, cât și pactul cu Moscova și a îndemnat „toate părțile să-și dubleze eforturile pentru a le pune în aplicare pe deplin”.

Ucraina a exportat până în prezent aproape 25 de milioane de tone de porumb și grâu în cadrul acordului, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Principalele destinații principale pentru transporturi au fost China, Italia, Spania, Turcia și Olanda.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.