Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord lansează un avertisment grav!  Nordul a trimis un val de obuze în zona maritimă de la granița cu Coreea de Sud
Lumea la zi

Coreea de Nord lansează un avertisment grav!  Nordul a trimis un val de obuze în zona maritimă de la granița cu Coreea de Sud

Coreea de Nord Sursa foto Biziday
Sursa foto Biziday

Coreea de Nord a tras sute de proiectile de artilerie în largul coastelor sale estice și vestice, în timp ce Coreea de Sud a efectuat exerciții anuale de apărare menite să îi sporească capacitatea de a răspunde amenințărilor nucleare și cu rachete strategice venite din Coreea de Nord.

Statul Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud a declarat că Coreea de Nord a tras aproximativ 250 de obuze de pe coastele sale estice și vestice marți târziu și a lansat alte 100 de proiectile în ziua de miercuri, în jurul prânzului, potrivit Aljazeera.

JCS a precizat că obuzele nu au aterizat în apele teritoriale sud-coreene, ci au căzut în interiorul zonelor tampon maritime pe care cele două Corei le-au stabilit în cadrul unui acord din 2018, menit să reducă animozitățile de pe linia frontului.

Tensiunile dintre Nord și Sud se adâncesc

Aceasta a reprezentat o repetare a incidentului de vinerea trecută, când Coreea de Nord a lansat un val de sute de obuze în zona maritimă dintre cele două state. Acțiunile nord-coreene arată, practic, o încălcare directă a acordului din 2018, cu scopul de a provoca un răspuns din partea Coreei de Sud.

„Îndemnăm cu tărie Coreea de Nord să își înceteze imediat acțiunile”, a spus JCS într-o declarație. „Provocările continue ale Coreei de Nord sunt acțiuni care subminează pacea și stabilitatea Peninsulei Coreene și a comunității internaționale”, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al Armatei Populare Nord-Coreene (KPA) a declarat miercuri că tirurile au fost concepute pentru a trimite un „avertisment grav” Coreei de Sud, ca răspuns la propriile antrenamente de artilerie care au avut loc mai devreme, marți, într-o regiune de frontieră estică. Seulul nu a confirmat imediat dacă a efectuat astfel de tiruri.

Exercițiile Hoguk ale Coreei de Sud, care ar trebui să se încheie sâmbătă, sunt cele mai recente dintr-o serie de exerciții militare pe statul  le-a desfășurat în ultimele săptămâni, inclusiv activități comune cu Statele Unite și Japonia.

Statul Major al KPA a declarat că „exercițiul de război al Coreei de Sud împotriva Nordului se desfășoară într-o manieră frenetică”.

„Pentru a trimite încă o dată un avertisment grav, s-a asigurat că unitățile KPA de pe fronturile de est și de vest au efectuat un foc amenințător și de avertizare spre mările de est și de vest în noaptea de 18 octombrie, ca o contramăsură militară puternică”, a declarat acesta într-o declarație publicată de media de stat KCNA.

„Dușmanii ar trebui să înceteze imediat provocările nesăbuite și incitante care escaladează tensiunea militară în zona frontului”.

Testele de artilerie ale Coreei de Nord atrag mai puțin atenția din exterior decât lansările sale de rachete. Dar tunurile sale de artilerie cu rază lungă de acțiune desfășurate în avans reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității în populata regiune metropolitană a Coreei de Sud, care se află la aproximativ 40-50 km de granița cu Coreea de Nord.

Coreea de Nord caută recunoaștere nucleară

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament în ceea ce numește simulări de lovituri nucleare asupra unor ținte sud-coreene și americane, ca răspuns la „exercițiile militare periculoase” ale acestora, care implică un portavion american. Pyongyang consideră exercițiile militare regulate dintre Washington și Seul drept o pregătire pentru invazie.

Coreea de Nord a testat 15 rachete de la 25 septembrie și până acum. Una dintre ele a fost o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune care a zburat deasupra Japoniei și a demonstrat o rază de acțiune capabilă să atingă teritoriul american Guam din Pacific și chiar mai departe.

Tokyo a impus marți sancțiuni suplimentare Coreei de Nord, vizând cinci organizații, inclusiv Ministerul Industriei Rachetelor de la Pyongyang și patru firme comerciale.

„Coreea de Nord continuă o serie de acte provocatoare cu o frecvență ridicată, cum ar fi lansarea de rachete balistice de 23 de ori în acest an”, a declarat ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi, la anunțarea noilor măsuri. Acțiunile Pyongyangului au fost „violente” și „total inacceptabile”, a adăugat el.

Coreea de Sud a impus, de asemenea, primele sale sancțiuni unilaterale împotriva Coreei de Nord din ultimii aproape cinci ani, punând vineri pe lista neagră 15 persoane nord-coreene și 16 instituții implicate în dezvoltarea de rachete.

Unii experți străini spun că liderul nord-coreean Kim Jong Un ar urmări în cele din urmă să se folosească de arsenalul său de arme pentru a face presiuni asupra SUA și a altor state să accepte țara sa ca stat nuclear legitim și să ridice sancțiunile economice impuse Coreei de Nord.