Info

Vom cumpăra legume din Africa? Agricultorii din Europa avertizează asupra penuriei de alimente

legume fructe sursa ea.md
legume fructe sursa ea.md

În toată Europa de Nord și de Vest, producătorii de legume se gândesc să își oprească activitatea din cauza impactului financiar al crizei energetice de pe continent, amenințând și mai mult aprovizionarea cu alimente. Scumpirea prețurilor la energie și gaze va avea un impact asupra culturilor cultivate pe timpul iernii în sere încălzite, cum ar fi roșiile, ardeii și castraveții, precum și asupra celor care trebuie depozitate la rece, cum ar fi merele, ceapa și cicoarea.

Andivele sunt deosebit de avide de energie. După ce bulbii sunt recoltați toamna, aceștia sunt depozitați la temperaturi sub zero grade, iar mai târziu sunt replantați în containere cu temperatură controlată pentru a permite o producție pe tot parcursul anului. „Ne întrebăm cu adevărat dacă vom recolta ceea ce este pe câmpuri în această iarnă”, a declarat Lefebvre pentru Reuters la locul unde sunt ambalate andivele sale.

Producătorii europeni își vor muta serele în Spania, Maroc și Africa

Emmanuel Lefebvre produce anual mii de tone de cicoare pe ferma sa din nordul Franței, dar anul acesta ar putea renunța la recoltă din cauza costurilor energetice foarte mari necesare pentru a îngheța bulbii recoltați. Fermierii  europeni avertizează asupra penuriei. Lovitura anticipată la nivelul producției și creșterea prețurilor înseamnă că supermarketurile ar putea trece la aprovizionarea cu mai multe produse din țări mai calde, cum ar fi Maroc, Turcia, Tunisia și Egipt.

Scumpirea prețurilor la gaze este cel mai mare cost cu care se confruntă legumicultorii care cultivă în sere, au declarat agricultorii. Între timp, doi agricultori francezi care își reînnoiesc contractele de electricitate pentru 2023 au declarat că li se oferă prețuri de peste 10 ori mai mari decât cele din 2021, potrivit Reuters.

„În următoarele săptămâni voi planifica sezonul, dar nu știu ce să fac”, a declarat Benjamin Simonot-De Vos, care cultivă castraveți, roșii și căpșuni la sud de Paris. „Dacă lucrurile rămân așa, nu are rost să încep un alt an. Nu este sustenabil”. Fermierii nu se confruntă doar cu spirala prețurilor la energie. Costul îngrășămintelor, al ambalajelor și al transportului sunt toate în creștere și pun în pericol marjele. „„Ne confruntăm cu o creștere globală a costurilor de producție de aproximativ 30%”, a declarat Johannes Gross, director adjunct de vânzări la cooperativa germană Reichenau-Gemüse, ale cărei sere acoperă aproximativ 60 de hectare. Potrivit acestuia, energia reprezintă între jumătate și două treimi din aceste costuri suplimentare.

Renunță agricultorii din Europa la afacerile lor?

„Unii colegi se gândesc să își lase serele de legume  goale pentru a menține costurile cât mai mici. Nimeni nu știe ce se va întâmpla anul viitor”, a adăugat el. Grupul din industria serelor Glastuinbouw Nederland spune că până la 40% dintre cei 3.000 de membri ai săi sunt în dificultate financiară.

Chiar și în țările cu soare, precum Spania, cultivatorii de fructe și legume se confruntă cu o creștere de 25% a costurilor îngrășămintelor. Jack Ward, directorul executiv al Asociației Cultivatorilor Britanici, a declarat că este inevitabil ca producția de fructe și legume să se deplaseze către climatele mai calde. „Vom muta producția din ce în ce mai mult spre sud, prin Spania, în Maroc și în bucăți din Africa”, a spus Ward.