Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord se joacă „de-a nucleara”! Cum explică Phenianul ultimele sale exerciții militare
Lumea la zi

Coreea de Nord se joacă „de-a nucleara”! Cum explică Phenianul ultimele sale exerciții militare

Rachete nucleare Coreea de Nord, Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Coreea de Nord a efectuat în ultimele săptămâni mai multe activități militare cu rachete atomice. Însă, potrivit agenției de presă coreene ACTC, aceste acțiuni au fost doar niște exerciții „nucleare tactice”, care s-au desfășurat sub atenta supraveghere a liderului de la Phenian, Kim Jong Un. Coreea de Nord a lansat în ultimele două săptămâni nu mai puțin de șapte rachete de acest tip.

„Unităţile Armatei Populare Coreene (APC) responsabile cu utilizarea de arme nucleare tactice au organizat exerciţii militare între 25 septembrie şi 9 octombrie pentru a testa şi evalua capacitatea de descurajare şi de contraatac nuclear a ţării, ceea ce este un avertisment sever pentru inamici”, au susținut reprezentanți ai ACTC. De asemenea, acestea au constituit o „simulare a unui război real”, a mai spus publicația coreeană.

Totodată, jurnaliștii au mărturisit că ultimele exerciții militare ale Coreei de Nord conturează „o atitudine nefericită care agravează şi mai mult tensiunea din regiune, constituind o ameninţare militară deschisă” pentru Coreea de Nord.

Toate aceste activități s-au desfășurat sub ochii liderului de la Phenian, Kim Jong Un, scrie G4 Media.

„Kim Jong Un, secretarul general al Partidului Muncitorilor din Coreea şi preşedintele Comisiei militare centrale, a condus exerciţiile militare de la faţa locului”, a subliniat agenţia de stat nord-coreeană.

Coreea „agresează” Japonia

Marți, Coreea de Nord a lansat o altă rachetă, fără avertisment, care a survolat și a trecut pe lângă Japonia, determinând-o să-și avertizeze cetățenii să se pună la adăpost.

Racheta de marți a trecut deasupra nordului Japoniei la primele ore ale dimineții și se crede că a aterizat în Oceanul Pacific. Ultima dată când Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei a fost în 2017. Comandamentul SUA din Indo-Pacific a declarat sâmbătă că ultimele lansări „nu reprezintă o amenințare imediată la adresa personalului sau teritoriului SUA, sau a aliaților noștri”.

„Suntem conștienți de cele două lansări de rachete balistice și ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri”, a precizat comandamentul într-o declarație. „Lansarea rachetei evidențiază impactul destabilizator al programelor ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice ale RPDC. Angajamentele SUA față de apărarea Republicii Coreea și a Japoniei rămân de fier.”

Reacția SUA

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că, dacă Coreea de Nord continuă „pe acest drum” al provocărilor după lansarea rachetei balistice de marți, „nu va face decât să sporească condamnarea, să sporească izolarea și să sporească măsurile care sunt luate ca răspuns la acțiunile lor”, potrivit celor de la CNN.

Statele Unite au impus vineri noi sancțiuni, în urma recentelor teste balistice efectuate de Coreea de Nord, au anunțat Departamentul de Trezorerie și Departamentul de Stat al SUA.