Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord acuză SUA de dezinformare! Kim Jong-un nu i-ar fi vândut niciodată arme lui Putin
Lumea la zi

Coreea de Nord acuză SUA de dezinformare! Kim Jong-un nu i-ar fi vândut niciodată arme lui Putin

biden kim bisinessinsider.com
sursă foto: businessinsider.com

Coreea de Nord afirmă că nu a vândut niciodată arme Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru în viitor. Se neagă astfel informațiile apărute în urma rapoartelor americane potrivit cărora Moscova s-ar fi adresat Pyongyangului pentru a-și reface stocurile.

Oficialii americani au declarat anterior că Rusia ar putea achiziționa rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord. Aceștia au declarat că astfel de mișcări strategice militare, împreună cu presupusele achiziții de arme iraniene, arată faptul că sancțiunile occidentale și-ar arăta rezultatele, slăbind forțele Rusiei în războiul din Ucraina.

Încă de atunci, Moscova a negat în mod vehement informațiile apărute în rapoartele americane. De asemenea, orice mișcare comercială de arme între cele două țări ar încălca sancțiunile Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Ce spun nord-coreeni?

Joi, 22 septembrie, într-o declarație difuzată de mass-media de stat nord-coreeană KCNA, un oficial de la Ministerul Apărării din Coreea de Nord a declarat: „Nu am exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu avem în plan să facem așa ceva”. Acesta a acuzat Statele Unite ale Americii, precum și alte „forțe ostile”, că răspândesc zvonuri și informații false pentru „a-și urmări scopurile politice și militare de bază”, citează publicația britanică BBC.

La începutul lunii septembrie, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că achizițiile nord-coreene din partea Rusiei „ar putea include, literalmente, milioane de cartușe, rachete și obuze de artilerie”.

Americanii se contrazic în declarații

Dar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a părut ulterior să facă o schimbare a perspectivei la această declarație, spunând că achizițiile nu au fost încă finalizate și că nu există dovezi care să sugereze că armele vor fi folosite în războiul din Ucraina.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, s-a dovedit costisitoare pentru armata Moscovei, în pofida folosirii unor arme avansate, cum ar fi rachetele de croazieră. Forțele ucrainene, folosind arme occidentale care au fost transportate în țară în ultimele luni, au provocat pierderi uriașe.

De ce parte este Coreea de Nord?

În iulie, Coreea de Nord a fost una dintre puținele țări care a recunoscut oficial două regiuni separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei. Ca represalii, Ucraina a întrerupt toate legăturile diplomatice cu Pyongyang, capitala țării asiatice.

La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a promis că va extinde „relațiile lor bilaterale cuprinzătoare și constructive” într-o scrisoare adresată omologului său Kim Jong-un.