Lumea la zi

ABCNews: Seulul avertizează: Coreea de Nord se va autodistruge dacă folosește bomba nucleară

Coreea-de-Nord-rachete-playtech.ro
Sursă imagine playtech.ro

Oficialii de la Seul avertizează Coreea de Nord în legătură cu utilizarea armelor nucleare. Aceștia transmit faptul că statul lui Kim Jong-un va ajunge pe calea autodistrugerii.

Folosirea armelor nucleare va pune Coreea de Nord  pe „calea autodistrugerii”. Oficialii din Coreea de Sud au folositun limbaj neobișnuit de dur, la doar câteva zile după ce țara din Nord a adoptat o nouă lege care i-ar permite să-și folosească armele nucleare ca formă de prevenție.

Seulul evită de obicei folosirea unui limbaj atât de puternic, pentru a evita creșterea tensiunilor în Peninsula Coreeană.

În ciuda doctrinei nucleare din ce în ce mai agresive a Coreei de Nord, unii experți spun că țara, depășită de forțele superioare americane și sud-coreene, nu va folosi prima armamentul nuclear.

Coreea de Nord va fi pe calea autodistrugerii

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că legislația nu va face decât să adâncească izolarea Coreei de Nord și să determine Seulul și Washingtonul să-și „consolideze și mai mult capacitățile de descurajare și reacție”.

Pentru a descuraja Coreea de Nord să-și folosească armele nucleare, ministerul a declarat că: „Coreea de Sud își va spori drastic propriul plan de atac preventiv, apărarea antirachetă și capacitățile masive de retaliere, căutând în același timp un angajament mai mare de securitate din partea SUA pentru a-și apăra aliatul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu cel nuclear”.

„Avertizăm că guvernul nord-coreean se va confrunta cu răspunsul copleșitor din partea alianței Coreea de Sud-SUA și va porni pe calea autodistrugerii, dacă încearcă să folosească arme nucleare”, a declarat reporterilor Moon Hong Sik, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat anterior că Statele Unite „rămân pe deplin angajate în apărarea (Coreei de Sud), folosind întreaga gamă de capacități de apărare”.

Conform ABCNews, Jean-Pierre a spus că Statele Unite nu au nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord și că rămân concentrate pe urmărirea unei coordonări strânse cu aliații săi pentru a promova un obiectiv comun în scopul denuclearizării complete a Peninsulei Coreene.

Un nou pericol nuclear

Săptămâna trecută, parlamentul din Coreea de Nord a adoptat o nouă legislație privind utilizarea arsenalului său nuclear. Aceasta ar permite utilizarea armelor nucleare dacă conducerea sa s-ar confrunta cu un atac iminent sau dacă urmărește să prevină o „criză catastrofală” nespecificată pentru poporul său.

Formularea vagă utilizată de Coreea de Nord a creat tensiuni, deoarece aceasta oferă o bază legală pentru o lovitură nucleară preventivă și pentru a intimida rivalii să facă concesii pe fondul negocierilor îndelungate privind arsenalul său. Unii experți spun că mișcarea nord-coreeană este, de asemenea, concepută pentru a consolida poziția lui Kim Jong Un în fața greutăților cauzate de pandemie și de închiderea frontierelor.

În timpul ședinței parlamentului, Kim Jong Un a declarat că țara sa nu își va abandona niciodată armele nucleare pentru a face față amenințărilor SUA. El a acuzat oficialii americani că fac eforturi pentru a slăbi apărarea Nordului și, în cele din urmă, să îi prăbușească guvernul.

La începutul acestui an, Kim Jong Un a spus că armele nucleare nu vor fi niciodată limitate doar la misiunea de descurajare a războiului și ar putea fi folosite preventiv dacă interesele naționale ale țării sale sunt amenințate. Ulterior, Coreea de Nord a aprobat planurile de a atribui noi sarcini unităților armatei din prima linie, stârnind speculații că ar fi un pas către desfășurarea armelor nucleare de pe câmpul de luptă de-a lungul graniței sale cu Coreea de Sud.

Anul acesta, Kim a susținut, de asemenea, testări de armamente la un ritm record, lansând o serie de rachete balistice cu capacitate nucleară, care vizează atât SUA, cât și Coreea de Sud. De luni de zile, oficialii americani și sud-coreeni au spus că și Coreea de Nord ar putea chiar efectua primul său test nuclear în următorii cinci ani.

De la preluarea mandatului în mai, noul guvern conservator al Coreei de Sud, condus de președintele Yoon Suk Yeol, a declarat că va adopta o poziție mai dură față de provocarea nord-coreeană, dar a oferit și planuri masive de sprijin în cazul denuclearizării Nordului. Țara lui kim Jong Un  a respins fără îndoială această ofertă de ajutor pentru dezarmare și a dezlănțuit insulte la adresa guvernului Yoon.

Istoria se repetă

Folosirea de către Seul a unor cuvinte precum „autodistrugere” este neobișnuită, dar nu complet nouă. În timpul guvernării conservatoare anterioare, între anii 2013-2017, aceasta a avertizat Coreea de Nord la rândul său, susținând că va ajunge la autodistrugere dacă va continua cu provocările sale, în contextul desfășurării unor teste nucleare și de rachete.

Președintele liberal, Moon Jae-in, care a servit din 2017 până în acest an, a susținut o mai mare reconciliere între cele două țări. El a fost creditat pentru stabilirea de relații diplomatice legat de problema nucleară între Phenian și Washington, dar care sunt acum blocate. Acesta s-a confruntat și cu o serie critici, precum că o astfel de diplomație i-a permis lui Kim Jong Un să câștige timp pentru a-și perfecționa tehnologia armelor, bucurându-se de o poziție înaltă pe scena mondială.