Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea Japoniei! Ce are de spus Occidentul
Lumea la zi

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea Japoniei! Ce are de spus Occidentul

Coreea de Nord Sursa foto Biziday
Sursa foto: Biziday

Armata sud-coreeană a anunțat vineri că o rachetă balistică ,,neidentificată” a fost observată în zona Mării Japoniei. „Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată” spre Marea Japoniei, a subliniat Statul Major interarme sud-coreean (JCS), fără a intra în mai multe detalii.

Peninsula coreeană resimte în aceste momente, cea mai vulnerabilă perioadă din ultimii cinci ani, pe fondul acțiunilor ostile și provocatoare ale lui Kim Jong-un. În luna precedentă, Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei, locuitorii fiind forțați să își caute un loc mai sigur, un adăpost.

Ce au de spus forțele occidentale?

Se pare că întrevederea dintre miniştrii adjuncţi ai afacerilor externe din SUA, Tokyo și Coreea de Sud nu au destabilizat planul lui Kim Jong-un. Deși cele trei puteri formează un front comun în fața atacurilor Coreei de Nord, vineri a fost observată o rachetă balistică în zona Mării Japoniei.
Sud-Coreeanul Cho Hyun-Cho, a declarat că răspunsul împotriva atacurilor Coreei de Nord nu va întârzia să apară, „Am convenit să ne întărim cooperarea (…) pentru ca Phenianul să pună imediat capăt imediat activităţilor sale ilegale şi să reia negocierile pentru denuclearizare. Cele trei ţări au convenit asupra necesităţi unui răspuns de o forţă fără precedent în cazul în care Coreea de Nord va întreprinde al şaptelea său test nuclear”.

Un nou test nuclear din partea Phenianului?

Coreea de Sud și SUA au avertizat în nenumărate rânduri că Phenianul ar putea lansa un nou test nuclear, ultimul având loc în 2017. Teama a fost stârnită de prezența unei serii de tiruri cu rachete balistice observate în Coreea de Nord în ultimele săptămâni.

Coreea de Nord a revendicat deja prezența unei rachete în zona Japoniei, menționând că a efectuat exerciții nucleare tactice. „Toate aceste comportamente sunt periculoase şi profund destabilizatoare”, a declarat secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman, avertizând Coreea de Nord „să se abţină de la noi provocări”.

JCS a prezentat cum marți, Coreea de Nord a montat circa 240 de tiruri, calificând acest gest ca o ,,încălcare manifestă” a acordului din 2018, potrivit agenției Yonhap. Acest act presupune stabilirea unei ,,zone maritime tampon”, menită să prevină tensiunile, conform agerpres.ro.

Planurile lui Kim Jong-un

Kim Jong Un sursa foto dailymail.com

Kim Jong Un sursa foto: dailymail.com

În 2021, Kim Jong-un a prezentat un plan pe cinci ani, care cuprindea o serie de arme pe care intenționează să le dezvolte. Noile arme includ bombe nucleare mai mici pentru câmpul de luptă și rachete cu rază scurtă, menite pentru transport. Testele din ultima perioadă demonstrează nu doar că liderul nord-coreean lucrează la această listă, ci chiar își antrenează trupele pentru a le folosi. El a simulat recent un atac asupra Coreei de Sud. Deși dezvoltarea noilor arme au lăsat un gol în economia țării, Kim Jong-un pare să nu fie afectat și își dorește ca lumea să observe progresele făcute la nivel de artilerie.