Info

Convorbire telefonică între Klaus Iohannis și omologul său bulgar! Se întrevede o aderare comună la Schengen

Sursa: G4Media
Sursa: G4Media

Președintele Klaus Iohannis a purtat joi o conversație telefonică cu omologul său bulgar, Rumen Radev, în legătură cu obiectivul comun al celor două țări balcanice de a adera la Spațiul Schengen împreună.

Șefii de stat al celor două țări din sudul Europei de est au discutat la telefon modalitățile de depășire a blocajului din cadrul Consiliului JAI din decembrie 2022, transmite Administrația Prezidențială.

România și Bulgaria vor colabora pentru aderarea la spațiul Schengen

„Președintele României, Klaus lohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev. Discuția a vizat preponderent subiectul aderării celor două state la spațiul Schengen si modalitățile de depășire a blocajului înregistrat la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din decembrie anul trecut. Cei doi președinți au reconfirmat hotarârea fermă a ambelor părți de a continua cooperarea strânsă în vederea atingerii obiectivului comun al aderării la spațiul Schengen în anul 2023”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi președinți și-au reconfirmat hotărârea ambelor state de a continua cooperarea bilaterală pentru atingerea obiectivului comun de a adera la Spațiul Schengen anul acesta.

„Preşedintele României şi preşedintele Bulgariei au agreat necesitatea menţinerii active a subiectului la nivel european, în vederea facilitării unei decizii pozitive în cursul acestui an”, a transmis Administrația Prezidențială.

Iohannis și Radev și-au exprimat deschiderea în aprofundarea cooperării pe plan intern al celor două țări, în scopul identificării unor soluții pe plan european pentru combaterea migrației ilegale și menținerea unei securității ridicate ale frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Cei doi șefi de stat au mai discutat și aspecte legate de progresele în avansarea proiectelor bilaterale dintre România și Bulgaria.

Ambasadorul României în Austria se întoarce la Viena

Klaus Iohannis a mai discutat joi la telefon și cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, la dorința austriacului, în urmă căreia șeful statului român a decis retrimiterea ambasadorului român la Viena.

Administrația Prezidențială a transmis că Iohannis i-a spus omologului său că blocarea României de către Austria în cadrul Consiliului JAI a dezamăgit mulți români. „Preşedintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înţeles cu cât nu reflectă bunele relaţii existente între cele două ţări şi cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al Afacerilor Interne, şi nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migraţia ilegală”, se arată în comunicat.

Președintele României a reiterat că țara noastră va continua să fie un furnizor de securitate și se va angaja să protejeze în continuare în mod eficient granițele Uniunii Europene, în interesul tuturor statelor europene, așa cum a făcut-o și până în acest punct.

Administrația Prezidențială a susținut că „Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat interesul direct şi prioritar al ţării noastre ca poziţia actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, Guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă şi îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta”.

În urma discuției cu președintele austriac, Klaus Iohannis a decis retrimiterea ambasadorului român, Emil Huzureanu, înapoi la Viena, după ce acesta fusese chemat în țară pe 9 decembrie 2022. Sursa citată a afirmat că “Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”, citează ProTV.