Infofinanciar > Info > Bugetul apărării naționale a crescut la 2,5% din PIB! Klaus Iohannis vizează dezvoltarea relațiilor strategice cu statele NATO
Info

Bugetul apărării naționale a crescut la 2,5% din PIB! Klaus Iohannis vizează dezvoltarea relațiilor strategice cu statele NATO

Klaus Iohannis, Sursă foto: presidency.ro
Sursă foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a dat marți declarații că România va asigura în continuare îndeplinirea angajamentelor din cadrul NATO, spre consolidarea unei posturi de apărare pe Flancul de Est al Alianței. Acesta precizat că România a crescut anul acesta bugetul de apărare al țării la 2,5% din totalul PIB-ului, de la 2% cum a fost anterior. 

Klaus Iohannis a declarat în cadrul întânirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România că statul român va urmări în deplinătate implementarea deciziilor luate la Summitul de la Madrid de a pregăti palierul estic al NATO pentru o apărare împotriva unor eventuale atacuri din partea Rusiei. „Pe palierul NATO, vom urmări implementarea deplină a deciziilor Summitului de la Madrid, în paralel cu pregătirea corespunzătoare a Summitului de la Vilnius. Vom asigura îndeplinirea angajamentelor naţionale care ne revin, în coordonare strânsă cu aliaţii noştri, în direcţia unei posturi consolidate pe Flancul estic”, a susținut președintele. 

Acesta a mai transmis că România se va angaja să protejeze și să promoveze spațiul Mării Negre, prin mărirea bugetului de stat pentru apărarea țării, la 2,5% din PIB: „De asemenea, vom promova, în continuare, importanţa strategică a Mării Negre şi vom continua susţinerea politicii uşilor deschise a NATO. Aşa cum am mai spus, apărarea începe de acasă. De aceea, România a crescut, începând deja cu acest an, bugetul dedicat Apărării de la 2% la 2,5% din Produsul Intern Brut”, a declarat șeful statului. 

Dezvoltarea relațiilor strategice cu statele partenere va fi pe primul loc în agenda ploitică a anului acesta 

Anul 2023 va fi unul important în dezvoltarea Parteneriatului Strategic al României cu SUA, a mai spus președintele, declarând că „Evoluţiile din 2022 au fundamentat o agendă extinsă şi pragmatică în perspectiva viitoarei runde a Dialogului Strategic dintre România şi SUA, prevăzută să se desfăşoare la Bucureşti în această primăvară”. 

Klaus Iohannis a precizat că anul acesta România va aprofunda relațiile bilaterale cu celelalte state europene, în special cu cele care ne pot oferi oportunități strategice, precum Franţa, Germania, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Ungaria şi statele baltice. 

Nu doar atât, dar Iohannis a mai susținut că România va dezvolta inclusiv relațiile cu țările din Munții Caucaz, Georgia și Azerbaidjan, și va încerca să readucă la viață relațiile relativ tumultoase cu vecina lor, Armenia. „De asemenea, vom continua să dezvoltăm relaţiile de cooperare cu partenerii noştri strategici din Caucazul de Sud – Georgia şi Azerbaidjan – şi vom acţiona pentru revitalizarea relaţiilor tradiţionale cu Armenia. La intersecţia demersurilor noastre în plan european şi regional va continua să se afle Iniţiativa celor Trei Mări”, a precizat președintele României. 

România va găzdui Summitul Inițiativei 

Președintele a declarat că, în scopul dezvoltării relațiilor dintre statele europene de pe axa Nord-Sud, România va susține anul acesta, pentru a doua oară, Summitul Intervenției. 

„Anul acesta, voi găzdui pentru a doua oară, în numele României, Summitul Iniţiativei. Dorim să reconfirmăm Iniţiativa ca platformă politică matură, generatoare de investiţii şi interconectare strategică pe axa Nord-Sud şi de conectivitate cu partenerii Iniţiativei”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.