Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis a făcut lobby telefonic la omologul său austriac. Ambasadorul Emil Hurezeanu se întoarce la post la Viena
Info

Klaus Iohannis a făcut lobby telefonic la omologul său austriac. Ambasadorul Emil Hurezeanu se întoarce la post la Viena

Klaus Iohannis
Sursa foto: DCNews

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, la iniţiativa acestuia. În dialogul avut, președintele României a făcut referire la dezamăgirea resimțită la nivel local după blocarea aderării la spaţiul Schengen și a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului Emil Hurezeanu.

Președintele Klaus Iohannis a transmis omologului austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români.

„Președintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, și nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală“, se arată în comunicatul remis de Administrația prezidențială.

În cadrul discuției, Klaus Iohannis a evidențiat că România este și va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o și până acum.

Klaus Iohannis are așteptări mari

Președintele României a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de președintele Austriei pentru aderarea țării noastre la Schengen și a arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție. Klaus Iohannis a evidențiat interesul direct și prioritar al țării noastre ca poziția actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil. Președintele a exprimat dorința ca guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta.

De asemenea, președintele Iohannis a exprimat deschiderea autorităților române de a lucra împreună, în plan bilateral și european, pentru a implementa soluțiile identificate pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. De altfel, aceste propuneri și disponibilitatea părții române de a contribui cu soluții au fost prezentate în mod repetat autorităților austriece.

Emil Hurezeanu a fost retrimis la post

În urma discuției cu președintele Van der Bellen, Klaus Iohannis a luat decizia retrimiterii la Viena a ambasadorului României, Emil Hurezeanu, chemat în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022.

Conform comunicatului remis la acel moment de Ministerul Român de Externe, Emil Hurezeanu a fost chemat în urma deciziei luate de ministrul Bogdan Aurescu. Pe perioada absenței, conducerea Ambasadei României la Viena a fost asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române a fost un gest politic menit să sublinieze poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat

Decizia retrimiterii la Viena a ambasadorului României „reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile“, se mai arată în comunicatul Administrației prezidențiale.