Infofinanciar > Lumea la zi > S-a hotărât! Se va implementa reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale în Uniunea Europeană
Lumea la zi

S-a hotărât! Se va implementa reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale în Uniunea Europeană

comisia europeana gaze
sursă foto: observatornews.ro

Statele Uniunii Europene au căzut de acord să reducă consumul de gaze naturale cu 15%, în comparație cu media de consum din ultimii 5 ani. Liderii blocului comunitar au anunțat că termenul spre care țintesc pentru a ajunge la această reușită este 31 martie 2023. Chiar dacă data publicată este una voluntară, Comisia Europeană ar putea să o facă obligatorie în caz de urgență în materie de aprovizionare.

În perioada 1 august 2022 și 31 martie 2023, statele Uniunii Europene au decis să reducă consumul de gaze naturale cu 15%, însă fiecare va face acest lucru prin măsuri individuale. „Scopul reducerii cererii de gaz este de a face economii înainte de iarnă, pentru a pregăti statele pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care folosește continuu sursele de energie ca armă”, precizează comunicatul emis de Comisia Europeană.

Excepțiile de la regulă

Cu toatea acestea, unele state pot fi scutite de la noua regulă. Țările membre care nu sunt interconectate cu rețelele de gaze naturale ale altor state membre pot fi exceptate de la reducerea cu 15% a consumului. Asta pentru că ele nu vor putea să elibereze volume semnificative în gazoducte în beneficiul celorlalte țări, informeaza hotnews.ro.

De asemenea, acele state membre ale căror rețele electrice nu sunt sincronizate cu sistemul electric al Uniunii Europene și folosesc cu preponderență gazele naturale pentru producerea electricității vor putea fi scutite de reducerea cu 15% pentru a evita riscurile în cazul unei crize energetice.

Un plan controversat

Comisia Europeană a propus miercurea trecută, 20 iulie, o reducere a consumului de gaze cu până la 15% în cadrul statelor membre pentru a preveni o eventuală stopare completă a gazului rusesc. Asta după ce Gazprom a anunțat pe data de 11 iulie că oprește gazoductul Nord Stream 1 folosit în scopul aprovizionării Germaniei pentru lucrări de mentenanță.

„Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”, a avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform hotnews.ro. Inițial, mai multe state membre ale Uniunii Europene s-au declarat împotriva acestei măsuri, specificând faptul că economia și sistemul energetic vor avea de suferit. Printre acestea se numără Grecia, Italia, Spania și Portugalia.

Poziția României

Anterior, prim-ministrul României specifica faptul că țara noastră poate face față acestei măsuri propusă de Comisia Europeană, specificând că nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022 – 2023, scrie digi24.ro. „Măsura este una de precauţie, o măsură prin care, aşa cum am demonstrat până în momentul de faţă, menţinem solidaritătatea la nivelul Uniunii Europene, iar România a fost parte la toate deciziile care au menţinut şi consolidat solidaritatea în interiorul Uniunii Europene”, a afirmat premierul.