Lumea la zi

Americanii au cedat! Lavrov și delegații ruși au primit vize pentru a participa la Adunarea Generală a ONU

Lavrov Sursa foto: Reuters
Sursa foto: Reuters

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și membrii unei delegații rusești au primit vize pentru a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a anunțat o agenție de presă rusă, citând Ministerul de Externe. Rusia a criticat săptămâni întregi Statele Unite pentru că nu au acordat membrilor delegației ruse vize pentru a participa la cea de-a 77-a sesiune a adunării, care se deschide astăzi la New York.

„Astăzi, vize au fost acordate lui Lavrov și unui număr de persoane care îl vor însoți”, a declarat Ministerul de Externe, citat de Interfax. Moscova a acuzat Statele Unite că încearcă să blocheze participarea deplină a Rusiei la Adunarea Generală prin întârzierea acordării vizelor pentru ruși. Sesiunile la nivel înalt ale forumului încep săptămâna viitoare.

Americanii au cedat presiunii rusești

La începutul lunii septembrie, Kremlinul a declarat că Statele Unite „își încalcă obligațiile” prin faptul că nu acordă vize pentru întreaga delegație a Rusiei. Acesta a afirmat că ia măsuri pentru a trage la răspundere atât ONU, cât și SUA în legătură cu această situație. Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite a declarat că este „alarmant” faptul că nimeni din echipa de 56 de membri ai delegației ruse conduse de ministrul de externe Serghei Lavrov nu a primit o viză de intrare în SUA pentru a participa la o dezbatere a Adunării Generale a ONU la New York, la sfârșitul acestei luni.

„Acest lucru este cu atât mai alarmant cu cât, în ultimele câteva luni, autoritățile din Statele Unite au refuzat în mod constant să acorde vize de intrare unui număr de delegați ruși desemnați să participe la evenimentele oficiale ale Națiunilor Unite”, a declarat Vasili Nebenzia într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Radio Free Europe. 

Nebenzia a precizat că au fost depuse la Ambasada SUA din Moscova cereri pentru a participa la reuniunile la nivel înalt ale ONU care încep la 19 septembrie. Purtătorul de cuvânt asociat al Națiunilor Unite, Florencia Soto Nino-Martinez, a declarat pe 2 septembrie că ONU se află „în contact strâns cu țara gazdă” pentru a rezolva problema ridicată de Rusia.

Un purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU a declarat că Statele Unite procesează „sute de vize în fiecare an pentru delegații Federației Ruse la evenimentele ONU”. Oficialul a declarat că Statele Unite reamintesc în mod repetat tuturor țărilor că „au nevoie de cereri cât mai curând posibil” pentru a asigura procesarea la timp.

„Acest lucru este deosebit de important din cauza acțiunilor nejustificate ale Rusiei împotriva ambasadei noastre din Rusia, inclusiv concedierea forțată a personalului local și a resortisanților țărilor terțe, care au limitat grav personalul nostru și, prin urmare, capacitatea noastră de a procesa vize”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

Relațiile deja acide dintre Statele Unite și Rusia s-au înrăutățit dramatic de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.