Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană investește 600 de milioane de euro în infrastructura energetică! România este în cărți pentru finanțare
Lumea la zi

Comisia Europeană investește 600 de milioane de euro în infrastructura energetică! România este în cărți pentru finanțare

energycapitalpower.com
FOTO:energycapitalpower.com

Comisia Europeană alocă un buget record pentru atingerea obiectivelor stabilite în planul REPowerEu și în Pactul verde european. Executivul european va finața opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică.

„Îmbunătăţirea interconexiunilor transfrontaliere este o condiţie prealabilă pentru o tranziţie către o energie curată, deoarece acestea consolidează piaţa noastră comună a energiei şi facilitează integrarea energiei din surse regenerabile în reţea. Rezilienţa infrastructurii energetice este, de asemenea, esenţială pentru securitatea aprovizionării UE şi pentru îndeplinirea angajamentului nostru de a opri importurile de gaze din Rusia cât mai curând posibil”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

Comisia Europeană alocă peste 600 de milioane de euro petru infrastructura energetică

Statele membre ale UE au dat undă verde unei propuneri a Comisiei de a investi 602 milioane de euro din fondurile UE în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică în cadrul mecanismului Conectarea Europei (CEF) pentru rețelele transeuropene de energie. Astfel, se deschide calea pentru acordarea de ajutor financiar în vederea implementării proiectelor în domeniul energiei electrice, printre care unul pentru rețele electrice inteligente, rețele de CO2, stocare subterană a gazelor și un terminal offshore de GNL.

Interconectarea transfrontalieră sporită a infrastructurii energetice este un factor-cheie pentru „Green Deal” european, deoarece facilitează integrarea mai multor energii regenerabile în rețea. De asemenea, aceasta a fost o prioritate evidențiată în planul REPowerEU de la începutul acestui an pentru a spori securitatea aprovizionării UE.

Cea mai mare sumă de finanțare, în valoare de 307,6 milioane EUR, este destinată unui proiect de transport de energie electrică. Aceasta va sprijini construirea unei prime interconexiuni între Italia și Tunisia cu un cablu electric submarin de înaltă tensiune. Această nouă legătură, denumită interconectorul ELMED, va spori securitatea și durabilitatea aprovizionării cu energie electrică în Europa și va permite o mai bună integrare a energiei regenerabile și înlocuirea producției de energie termică pe bază de gaz, contribuind astfel la obiectivele UE de atenuare a schimbărilor climatice și la obiectivele privind schimbările climatice.

GreenSwitch este un proiect transfrontalier de rețea electrică inteligentă între Austria, Croația și Slovenia. Sprijinul de 73,1 milioane de euro acordat de CEF pentru investiții va servi la modernizarea rețelelor de electricitate pentru a permite integrarea unui număr tot mai mare de noi utilizatori (producție de energie regenerabilă, pompe de căldură, vehicule electrice), pentru a optimiza funcționarea rețelei prin digitalizare și pentru a utiliza pe deplin complementaritățile în ceea ce privește sarcinile sezoniere dintre cele trei țări.

România va primi 38 de milioane de euro pentru înlocuirea aprovizionării cu gaz rusesc

În Irlanda, centrala hidroelectrică Silvermines va primi 4,3 milioane de euro pentru studii în vederea înființării unei centrale hidroelectrice de acumulare prin pompare într-un sit minier istoric, care va ajuta la reducerea volatilității prețurilor, va contribui la stabilizarea pieței și va spori flexibilitatea sistemului de energie electrică al insulei.

Alte două proiecte vor primi, de asemenea, sprijin din partea CEF pentru a contribui la înlocuirea aprovizionării cu gaz rusesc, în conformitate cu obiectivele REPowerEU. Instalația de stocare subterană a gazelor de la Bilciurești, în România, va primi 38 de milioane de euro pentru lucrări de extindere.

Acest lucru va ajuta în mod semnificativ România și regiunea să reducă dependența de importurile de gaze rusești în timpul vârfurilor de consum observate în timpul iernii, prin creșterea capacității de stocare și a flexibilității generale a acesteia.

Terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Gdansk, în Polonia (19,6 milioane EUR), este, de asemenea, un proiect eligibil pentru a primi fonduri pentru finanțarea studiilor pentru partea sa offshore, potrivit energy.ec.europa.eu.

În contextul invaziei rusești în Ucraina, proiectul va îmbunătăți securitatea aprovizionării și independența față de gazul rusesc, precum și va contribui la creșterea disponibilității GNL pentru Polonia și pentru întreaga regiune.