Infofinanciar > Info > Comisia Europeană avertizează Guvernul României. Un deficit peste cel asumat și spunem adio finanțărilor din PNRR
Info

Comisia Europeană avertizează Guvernul României. Un deficit peste cel asumat și spunem adio finanțărilor din PNRR

psnews.ro
FOTO: psnews.ro

De parcă greva cadrelor didactice nu ar fi o problemă destul de serioasă pentru mai marii de la București, se pare că guvernanții mai primesc o lovitură, dar care, de astă dată vine de la Comisia Europeană.

Dacă greva dascălilor ne afectează în mod indirect, problema ridicată de Executivul European ne va atinge pe toți în moalele capului. Elita politică a Bruxelles-ului a avertizat Guvernul României că se află la un pas de a pierde finanțările din PNRR precum și fondurile structurale.

Comisia Europeană ne lasă fară banii din PNRR

Comisia Europeană i-a avertizat pe guvernanții români că scenariul în care România rămâne fără banii europeni este tot mai aproape de a se adeveri în cazul în care deficitul bugetar pe acest an va depăși pragul de 4,4%.

Avertismentul lansat de Comisia Europeană și livrat executivului de la București se bazează pe expertiza experților financiari care au estimat că respectivul prag de 4,4% va fi atins chiar la finalul acestei veri, ca urmare a majorărilor salariale anunțate de Palatul Victoria.

În situația în care estimările sunt corecte, deficitul bugetar se va accentua, dat fiind faptul că rămân patru luni neacoperite la care se mai adaugă și majorările salariale cerute de profesori. Din păcate, ,pentru întreaga societate, angajații din transportul feroviar au anunțat la rândul lor că vor ca lefurile să fie mărite.

Prin urmare, România riscă să rămână fără finanțarea europeană asta în cazul în care elita politică dâmbovițeană nu identifică rapid o soluție prin care să acopere deficitul bugetar.

Deficitul bugetar ne dă mari bătăi de cap

Altfel spus, Guvernul se află în situația de a impune noi măsuri de austeritate financiară. Singura certitudine pe care  o avem la ora actuală constă în faptul că specialiștii Comisiei vor mai efectua o altă analiză în luna septembrie a acestui an. Vor fi luate la bani mărunți cheltuielile făcute de executivul de la București în primul trimestru al acestui an precum și execuția bugetară până la finalul lunii august.

În cazul în care rezultatul nu este cel scontat, Comisia va opri robinetul cu milioanele de euro direcționate României. În primele  trei luni ale acestui an execuția bugetului general consolidat a înregistrat un deficit de 1,42% din PIB, adică 22,75 de miliarde de lei.

Prin urmare, estimările Comisiei Europene nu sunt departe de adevăr. Ministerul Finanțelor a precizat în ședința Guvernului din 20 aprilie 2023 că deficitul a fost cauzat de creșterea investițiilor, a căror valoare este cu 56,5% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. (situație valabilă pentru primele luni din 2023).

De asemenea, compensarea facturilor consumului de energie a avut un rol important în accentuarea deficitului bugetar, la care se adaugă volumul mare de decontări de servicii și bunuri precum și finanțarea programului social Sprijin pentru România, informează europaliberă.org.