Infofinanciar > Info > România, pe marginea prăpastiei economice. Deficitul bugetar ne aduce în stare de criză
Info

România, pe marginea prăpastiei economice. Deficitul bugetar ne aduce în stare de criză

salariul minim crește sursa foto economedia.ro
sursa foto economedia.ro

Economia țării are în prezent probleme din cauza deficitului actual al bugetului de stat. Numeroși factori, cum ar fi scăderea încasărilor bugetare, pot contribui la acest deficit. Oficialii au conceput strategii pentru a crește valoarea sumelor care ajung la stat ca o soluție parțială, în scopul diminuării acestui deficit.

România se află la momentul actual pe marginea prăpastiei. Economia încă nu s-a prăbușit, dar totuși ne aflăm într-un moment de criză, pe care oficialii trebuie să îl gestioneze corect, pentru a readuce țara noastră pe linia de plutire din punct de vedere economic. Obiectivele principale ale acestei perioade este oferirea unei economii sustenabile oamenilor, care nu trezește îngrijorări și poate fi ușor controlată.

România, pe marginea prăpastiei

Mircea Coșea, politician român, avertizează România că situația în care se află din punct de vedere economic este critică. Potrivit acestuia, prioritățile țării în următoarea perioadă ar trebui să fie reforma aparatului guvernamental, reforma teritorială și reforma ANAF, pentru a putea recupera datoriile de la marii contribuabili. Fostul politician a fost întrebat de actualul deficit bugetar și de consecințele sau efectele negative pe care nerezolvarea acestuia le-ar putea aduce la nivelul economiei țării. Acesta a semnalat că efectele nu vor fi imediate, ci vor lua amploare după o perioada de un an jumătate, când România se va afla în situația de incapacitate de plată.

„Consecința se va vedea într-un an, un an jumate, când vom ajunge în incapacitate de plată. Pentru că gaura bugetară, care va exista oricum atâta timp cât economia nu produce, este într-o stare precară, că se va apela la împrumuturi. Or, împrumuturile în condițiile actuale sunt din ce în ce mai periculoase, pentru că avem o rostogolire a datoriei foarte mare, deci ne permitem să mărim această rostogolire prin noi împrumuturi.” a declarat Mircea Coșea.

România va ajunge într-un punct în care nu va mai fi posibil să realizeze împrumuturi care să nu aibă riscuri sau dobânzi enorme, sau chiar nu va mai putea obține un împrumut. Acest lucru este datorat încrederii pieței față de economia țării, care la acest moment scade din ce în ce mai mult. „Pe de altă parte, împrumuturile care sunt din ce în ce mai dese și la dobânzi din ce în ce mai mari ne vor duce într-o perioadă istorică, cum am spus, într-un an jumătate, în incapacitatea de a ne mai împrumuta decât cu riscuri enorme. Or, această incapacitate de a ne mai împrumuta, dobânzile fiind foarte mari, iar încrederea pieței în economia României fiind în scădere, vom ajunge în incapacitate de plată” a declarat fostul politician.

Tăierile de salariu și concedierile din sistemul public

Politicianul și-a prezentat părerea cu privire la anunțurile oficialilor în legătură cu concedierea bugetarilor sau tăierile de salariu din mediul de stat. „Nu trebuie să vorbim pe ansamblu, pentru că sunt ramuri care duc lipsă de personal. Vorbim despre siguranța publică. Poliția are o lipsă de câteva zeci de mii de oameni, nu mai au bani de carburant pentru mașini și așa mai departe. Aici ar trebui depus un efort. Ce să mai zicem de învățământ? Nu avem profesori, nu avem învățători iar sistemul medical, e într-o stare un pic mai bună, s-au mai făcut și se vor mai face mici investiții, dar oricum suntem sub nivel. Însă la nivelul birocratic guvernamental, acolo se pot face reduceri mari, dar exact acolo nu se vor face!” a declarat Mircea Coșea, conform România TV .