Lumea la zi

Comisia Europeană aprobă naționalizarea unei noi mari companii din energie! Berlinul preia controlul asupra filialei Gazprom Germania

Gazprom Germania - sursa foto - kanald.ro
sursa foto - kanald.ro

Comisia Europeană a dat undă verde planului Germaniei de a prelua 100 % din gigantul energetic SEFE Securing Energy for Europe, cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania, scrie POLITICO.

Executivul UE a aprobat o măsură de ajutor din partea Germaniei în valoare de 225,6 milioane de euro pentru a sprijini compania, aflată în prezent sub tutela Berlinului.

„Salutăm schimbarea acționariatului SEFE, care va permite Germaniei să caute noi furnizori de gaze, asigurând în același timp securitatea aprovizionării”, a declarat sâmbătă, într-o declarație, vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager.

Comisia Europeană aprobă naționalizarea fostei Gazprom Germania

„Comisia Europeană a aprobat o măsură de ajutor din partea Germaniei în valoare de 225,6 milioane de euro pentru a sprijini SEFE Securing Energy for Europe GmbH („SEFE GmbH”), fostă Gazprom Germania GmbH, aflată în prezent sub administrarea fiduciară a Germaniei. Măsura va permite statului german să preia 100% din SEFE GmbH în locul Gazprom Export LCC, pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze naturale a economiei germane.

Măsura a fost aprobată în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), recunoscând faptul că economia UE se confruntă cu o perturbare gravă, prin respectarea principiilor stabilite în Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022, și a principiilor din Orientările privind salvarea și restructurarea din 2014”, precizează Comisia Europeană.

Companiile energetice cu sediul în Germania au fost afectate de crize de lichidități și pierderi financiare după ce Gazprom din Rusia a încetat să mai livreze livrările de gaze convenite în contextul războiului din Ucraina.

În septembrie, guvernul german a declarat că analizează posibilitatea de a salva SEFE. Berlinul a luat măsuri pentru a naționaliza alți giganți energetici, inclusiv Uniper și filiala locală Rosneft, și se pare că poartă discuții cu VNG.

„Comisia a constatat că măsura germană este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru”, potrivit declarației referitoare la SEFE.

La sfârșitul lunii octombrie, Bruxelles-ul a propus să modifice din nou normele privind ajutoarele de stat în situații de criză pentru a permite guvernelor să ofere garanții de stat companiilor energetice pentru a acoperi costurile activităților comerciale, în condițiile în care prețurile rămân ridicate și volatile.

Germania a naționalizat Uniper, un alt gigant al gazului

După ce a acceptat deja în iulie să salveze marele importator de gaze printr-un acord de 15 miliarde de euro, Germania va cumpăra acum participația de 56% a companiei finlandeze Fortum pentru o sumă de 0,5 miliarde de euro. Statul german urmează să dețină aproximativ 98,5% din Uniper, scria CNBC în luna septembrie.

„De când pachetul de stabilizare pentru Uniper a fost convenit în iulie, situația Uniper s-a deteriorat în continuare rapid și semnificativ; ca atare, au fost convenite noi măsuri pentru rezolvarea situației”, a anunțat Fortum într-un comunicat. Uniper este cel mai mare importator de gaze din Germania și a fost presat de fluxurile de gaze mult reduse din Rusia, care au dus la creșterea prețurilor.