Infofinanciar > Lumea la zi > Gazprom, naționalizat în Germania? Berlinul trece la măsuri aspre
Lumea la zi

Gazprom, naționalizat în Germania? Berlinul trece la măsuri aspre

gazprom germania bloomberg.com
sursă foto: bloomberg.com

Autoritățile germane sunt gata să ia măsuri serioase privind griza energetică din țară. În acest sens, Guvernul de la Berlin a luat hotărârea să înfiinţeze un holding pentru pentru a putea face posibilă situația în care compania enegetică Gazprom să fie naționalizată. Afacerea este acum la pământ după ce compania mamă din Rusia a abandonat investițiile și acțiunile în Germania încă din luna aprilie.

Chiar de atunci, la două luni de la izbucnirea conflictului din Ucraina, Autoritatea de reglementare a energiei din statul german susținea că va începe administrarea companiei Gazprom de pe teritoriul țării sale. Aceasta este o afacere de comercializare foarte importantă pentru toți cetățenii pentru că se ocupă atât cu stocarea, cât și cu transportul resurselor energetice necesare traiului de zi cu zi, iar o mișcare de naționalizare ar veni în  interesul Germaniei, dar şi al Europei, scrie agerpress.ro.

Măsuri urgente

Holdingul pe care ibtenționează să-l înființeze autoritățile de la Berlin este în plan să se numească Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG). Acesta ar urma să fie responsabil pentru investiţiile companiei, potrivit unor document guvernamentale oficiale. În plus, doi avocaţi de la cunoscuta firmă de avocatură germană, CMS Hasche Sigle, sunt numiți în funcțiile de directori generali ai acestui holding. Până la momentul acual, reprezentanții CMS Hasche Sigle au refuzat să aducă comentarii acestor informații din presă, invocând obligaţii de respectare a confidenţialităţii.

Din partea Guvernului de la Berlin, ministerul german al Economiei susține că naționalizarea Gazprom-ului ar fi o măsură benefică, fiind la curent cu înfiinţarea holdingului Securing Energy for Europe Holding GmbH. Oficialul este de părere că această măsură vine ca un ajutor și ca o prevenție în vederea oricărei decizii de restructurare.

Capacitățile Gazprom, la maximum

Între timp, cei de la compania mamă din Rusia, Gazprom, au venit cu anunțul că stocurile lor au capacităţile interne aproape la maximum pline, aproximând o proporție de 91,4%. Anunțul companiei este făcut în urma condițiilor severe în care exporturile de resurse rusești au scăzut considerabil, cu peste o treime, iar experții în energie și specialiștii în economie sunt de părere că, neavând unde să mai stocheze producția, Gazprom se va confrunta astfel cu situația în care va nevoit să ardă zilnic o parte semnificativă din gazele de care nu are nevoie.

Reprezentanții Gazprom au venit cu estimpări, iar recent su declarat că preţurile la gaze în întreaga Europă au mari șanse că crească în continuu în timpul iernii acesteia cu până 60 la sută, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi. Asta pentru că exporturile şi producţia Gazprom sunt în continuă scădere, din cauza sancţiunilor occidentale.