Infofinanciar > Lumea la zi > Pentru Rishi Sunak, orice apel al Rusiei la încetarea războiului este ,,complet lipsit de sens”! Ce spune premierul britanic
Lumea la zi

Pentru Rishi Sunak, orice apel al Rusiei la încetarea războiului este ,,complet lipsit de sens”! Ce spune premierul britanic

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak
sursa foto cnbc

Premierul britanic, Rishi Sunak, afirmă că armata rusă trebuie să se retragă de pe ,,teritoriul cucerit” înainte de a putea începe orice discuții de pace reale. Occidentul ar trebui să considere orice apel al Rusiei la încetarea focului în războiul său împotriva Ucrainei ,,complet lipsit de sens” în circumstanțele actuale, a declarat luni acesta.

Luând cuvântul la Riga, în timpul unui summit al liderilor Forței Expediționare Comune (JEF), o alianță militară formată din 10 țări din Europa de Nord, Sunak a avertizat că Rusia va folosi o încetare a ostilităților doar ca pe o oportunitate de a-și regrupa forțele.

,,Trebuie să fie clar că orice apel unilateral la încetarea focului din partea Rusiei este complet lipsit de sens în contextul actual”, a spus el. ,,Cred că ar fi un apel fals”.

Occidentul, cu ochii pe Rusia

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat săptămâna trecută că o încetare a focului în perioada Crăciunului „nu se află pe ordinea de zi”, dar unii din Occident suspectează că Moscova ar putea face presiuni pentru una dacă va continua să piardă teren în contraofensiva ucraineană.

Rishi Sunak a declarat că administrația de la Kremlin trebuie să retragă trupele rusești de pe „teritoriul cucerit” înainte de a putea începe orice negocieri reale pentru pace, fără a preciza dacă acest lucru ar trebui să includă Crimeea. Până când acest lucru se va întâmpla, aliații Ucrainei ar trebui să se concentreze pe discutarea „garanțiilor de securitate”, a spus el.

Între timp, Sunak a declarat că aliații occidentali ar trebui să fie „foarte puternici” în a atrage atenția Iranului cu privire la furnizarea de drone către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina. El a îndemnat la continuarea eforturilor de subminare a lanțurilor de aprovizionare ale Rusiei și de erodare a capacității sale economice de a purta un război împotriva vecinului său.

Ajutor pentru Ucraina

Anunțând un contract în valoare de 250 de milioane de lire sterline pentru a asigura furnizarea de muniție de artilerie către Ucraina pe parcursul anului 2023, Sunak i-a presat pe aliații occidentali să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, artilerie și vehicule blindate. Cu toate acestea, el nu a abordat cererile repetate ale Ucrainei pentru rachete cu rază lungă de acțiune – susținute de predecesorul lui Sunak, Boris Johnson.

În cadrul aceluiași summit, vorbind prin legătură video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor JEF să își intensifice furnizarea de sisteme de apărare aeriană, pe fondul unui baraj de atacuri din partea Rusiei în ultimele zile. „Scut aerian 100% pentru Ucraina, acesta ar fi unul dintre cei mai de succes pași împotriva agresiunii rusești și acest pas este necesar chiar acum”, a declarat acesta, citat de publicația POLITICO.

JEF, o coaliție de securitate axată pe nordul Europei, este condusă de Marea Britanie și cuprinde Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Suedia și Norvegia.

Reuniunea de luni a inclus, de asemenea, discuții privind activitatea comună de protejare a infrastructurii naționale critice și realizarea de progrese în ceea ce privește aderarea Finlandei și Suediei la NATO.