Infofinanciar > Info > Codul rutier a fost modificat! Care este noua amendă care bagă vântul buzunarele șoferilor
Info

Codul rutier a fost modificat! Care este noua amendă care bagă vântul buzunarele șoferilor

Mașină,
Sursă foto: Bizlaw

O nouă modificare adusă Codului Rutier a introdus o sancțiune conform căreia șoferii care circula cu geamurile murdare pot fi sancționați. Astfel, toți conducătorii auto care nu își curăță geamurile înainte de a pleca la drum riscă amenzi usturătoare din partea polițiștilor rutieri.  

Aceste sancțiuni vor fi însă aplicate doar în situațiile în care murdăria de pe geamurile frontale ale autovehiculului obstrucționează vizibilitatea. 

Cât trebuie să ții deoparte dacă circuli cu geamurile murdare 

Conform noii modificări aduse Codului rutier, șoferii care circulă cu geamurile acoperite de praf sau noroi pot risca să fie penalizați cu o amendă, care poate fi cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. 

Există însă și o portiță de scăpare, deoarece în modificarea adusă Codului Rutier nu este menționat cât de curat sau cât de murdar trebuie să fie geamul automobilului, acordarea acestei amenzi rămâne la latitudinea polițistului. 

De la începutul anului curent, Codul Rutier a suferit numeroase modificări importante, dar majoritatea vizează doar sancțiuni suplimentare pentru șoferii care circulă pe drumurile publice din țară. 

Doar luna trecută, în Codul Rutier fusese introdusă o nouă amendă, conform căreia șoferii pot fi amendați cu peste 1.000 de lei în cazul în care sistemul de iluminare cu care este dotat autovehiculul nu funcționează conform. 

Această amendă, de asemenea poate fi acordată de către polițiștii rutieri, și după caz, penalizarea pornește de la 870 de lei și poate ajunge la 1.160. 

De asemenea, în cazul în care sistemul de iluminare nu funcționează conform, șoferului i se va reține și certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, în cazul în care acesta circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare sau semnalizare luminoase, prevăzute în mod normal de normele tehnice. 

Iar în luna februarie a anului curent Codul Rutier fusese modificat astfel încât au fost introduse noi reguli pentru circulația autovehiculelor în sensul giratoriu și referitoare la retragerea permisului de conducere. 

Ce alte modificări au fost aduse Codului Rutier în anul 2023 

Astfel, șoferii sunt obligați din februarie să semnalizeze la timp părăsirea intersecției de tip giratoriu, care este definită ca o intersecție dirijată sau semnalizată și prevăzută cu mai multe benzi de circulație, în care circulație se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale. 

Permisul auto poate astfel fi retras de către autoritățile competente dacă șoferii sunt declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic, și de asemenea în cazul în care aceștia refuză testul de alcool sau de determinare a substanțelor active din organism, iar autoritățile au probe temeinice care să demonstreze contrariul, potrivit B1TV.

De asemenea, punctul de amendă a fost majorat în decursul anului curent, care a ajuns la valoare de 10% din venitul minim brut pe economie. Astfel, punctul de amendă ar fi trebuit majorat la începutul lunii ianuarie la suma de 300 de lei, după ce salariul minim pe economie a fost majorat de la 2.550 de lei la 3.000 de lei.  

Guvernanții au decis însă să înghețe majorarea acestuia, iar punctul de amendă să stagneze la suma de 145 de lei.