Infofinanciar > Info > Veste bună pentru conducătorii auto! Valoarea punctului de amendă nu se schimbă
Info

Veste bună pentru conducătorii auto! Valoarea punctului de amendă nu se schimbă

Controale ale Politiei Sursa foto B365
Sursa foto B365

Odată cu majorarea salariului minim pe economie crește și valoarea punctului amendă, potrivit legislației care stabilește valoarea punctului de sancțiune la 10% din venitul minim brut pe economie. Însă, vestea bună pentru conducătorii auto vine din partea Parlamentului care va menține valoarea punctului amendă la 145 de lei.

Conform Ordonanței de Urgență 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, valoarea unui punct amendă rămâne la pragul de 145 de lei cel puțin până la data de 31 decembrie 2023 în cazul în care aleșii nu vor interveni asupra legii. Plafonul de 145 de lei este valabil de la începutul anului 2017 când venitul minim brut pe economie era de 1450 de lei.

Clasele de sancțiuni

Legislația Rutieră prevede cinci clase de amendă, primele patru se aplică persoanelor fizice iar ultima este rezervată pentru persoanele juridice. Amenda maximă, în cazul persoanelor fizice este de 2900 de lei sau 20 de puncte de penalizare. Pentru entitățile juridice sancțiunile rutiere pot ajunge până la 14500 de lei, contravaloarea a 100 de puncte de penalizare.

Categoriile de sancțiuni se aplică astfel pentru clasa I, se vor reține 2 sau 3 puncte de permis și se va aplica o penalizare de 2-3 puncte amendă, adică pentru abaterile minore șoferii vor scoate din buzunar între 290 și 435 de lei.

Pentru clasa a II-a de sancțiuni se aplică patru sau cinci puncte de permis și o contravenție cuprinsă între 580 și 725 de lei. Pentru clasa a treia șoferii vor plăti între 870 și 1160 de lei și li se vor reține opt puncte de permis.

Poliția Rutieră se modernizează

Ultima categorie, a IV-a aplicabilă persoanelor fizice, agentul constatator va dispune reținerea permisului de conducere și poate aplica o contravenție cuprinsă între 1305 și 2900 de lei. A cincea categorie se aplică doar persoanelor juridice, iar amenda în acest caz pornește de la 21 și poate ajunge până la 100 de puncte de penalizare adică o amendă care variază între 3045 și 14500 de lei.

Chiar dacă amenzile nu vor crește în 2023, șoferii trebuie să țină cont de faptul că Brigada Rutieră își va moderniza sistemul de monitorizare a traficului. Acesta va deveni unul integrat, se va numi e-Sigur și va fi alcătuit din 500 de camere video și 300 de radare mobile. Sistemul va procesa automat datele referitoare la circulația rutieră și va semnaliza încălcările normelor de circulație de pe drumurile publice.

De asemenea, e-Sigur va putea identifica vehiculele supuse confiscării sau care pot fi folosite ca probă într-o procedură judiciară. Țara noastră se află pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene în materie de siguranță rutiere, potrivit impact.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.