Info

Ce amendă primește un șofer dacă este prins cu un far defect? O nouă modificare importantă în Codul Rutier

amenda cod rutier fanatik.ro
sursă foto: fanatik.ro

Anul 2023 a venit cu câteva reglementări în ceea ce privește Codul Rutier din România. De această dată, este vorba despre sistemul iluminat de la autovehicule care, dacă nu funcționează corespunzător în cazul unei mașini, riscă foarte mult atât siguranța șoferului, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Este foarte important ca farurile unei mașini să funcționeze în stare optimă, pentru ca ceilalți șoferi să fie informați din timp de manevra pe care doriți să o executați, iar astfel, să fie evitat orice fel de pericol. Codul Rutier în vigoare acum vine cu specificații foarte clare despre astfel de situații, iar cei care, sunt descoperiți de către agenții de poliție rutieră că becurile mașinii sunt arse, nu corespunzător sau care nu sunt omologate, vor primi o amendă.

Plafon mai mic, amenzi asemănătoare

Chiar dacă anul trecut se anunțase faptul că în 2023 punctul de amendă va fi plafonat la valoarea de 145 de lei per punct de penalizare, amenzile nu se vor fi unele mai mici.

În 2023, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, dar asta nu înseamnă că amenda o să fie mică. Potrivit reglementărilor din Codul Rutier actual, conducătorii autovehicullor din Romînia care prezintă probleme cu sistemul de iluminare al mașinii pot fi amendați cu o sumă de variază  între 870 și 1160 de lei, scriu cei de la antena3.ro.

Legea spune astfel:

Art. 101

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

  1. circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc;

Art. 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

  1. c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;
  2. d) vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

Amenzi din partea Poliției Comunitare

Mai nou, a apărut proiectul de modificare și completare a OUG 195/2002 ce prevede ca, pe viitor, agenții de la Poliția Comunitară din țară să poată sancționa și ei șoferii auto care nu-și preschimbă actele de la autovehicul sau nu-și radiază mașina în termenul legal.

Momentan, acest proiect se află încă la Guvern și nu a fost trimis către Parlament pentru a fi votat. Însă, dacă acesta va fi aprobat de către Camera Senatului și Camera Deputaților, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea acorda și ei amenzi.

Însă, acestea vor fi unele limitate, fiind forba doar de contravențiile privind cele de nepreschimbare a permisului sau talonului auto și neradiere a vehiculului deținut în termenul legal.