Infofinanciar > Info > Cod rutier actualizat în 2022. Află pe ce drumuri din România va crește limita de viteză
Info

Cod rutier actualizat în 2022. Află pe ce drumuri din România va crește limita de viteză

sursa stiridinlume.ro
sursa stiridinlume.ro

Vestea bună pentru iubitorii de viteză vine chiar de la președintele țării, Klaus Iohannis, care a promulgat, joi, o lege care prevede modificarea limitelor de viteză pentru mai multe categorii de autovehicule, printre care şi majorarea limitei maxime de viteză în afara localităţilor, pe anumite drumuri.

Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind circulația pe drumurile publice. Acest proiect propus de USR a fost votat de Parlament în luna aprilie. Urmând să fie adoptat cu 283 de voturi pentru şi 1 abţinere. 

Lista cu limitele de viteză în afara localităților

-pe autostrăzi – 130 km/h

-pe drumurile expres – 120 km/h

-pe drumurile naţionale europene – 100 km/h

-pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h

Pentru categoriile speciale:

-130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;

-110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;

-90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehicuelel din categoriile A1, B1 şi C1;

-45 km/h pentru tractoare şi mopede;

Primii kilometri dintr-un nou drum expres, inaugurați luna trecută

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi (miercuri – n.r.) a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș. Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș – Slatina până în Paște – deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi.

Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, declara în luna aprilie Cătălin Drulă, unul dintre inițiatori. Așadar, pe 21 aprilie a avut loc inaugurarea a celor 16 km care ocolesc Balșul, într-adevăr. Însă după aproape o lună, proiectul nu este finalizat, se află încă în faza de execuție. 

Ce mai este prevăzut în actul normativ

Circulația pe drumurile expres este interzisă pentru pietoni, vehiculelor cu tracțiune animală, trotinete electrice sau mopede, tractoare agricole sau forestiere, mașini autopropulsate pentru lucrări agricole și autovehicule cu gabarit depășit. De asemenea, circulația va fi interzisă și pentru autovehiculele fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, dar și vehiculelor care, prin construcție sau alte cauze, nu se pot deplasa cu viteze mai mari de 50 de kilometri pe oră.

Pe drumuri expres nu vor avea voie să se deplaseze elevii școlilor auto pentru a învăța sa conducă. Vor fi interzise manifestările, încercările prototipurilor de autovehicule, caravane publicitare, cortegii și antrenamente sau competiții sportive de orice fel. Circulația autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda 3 marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers.